Érdektelenségbe fulladt a hétfői tüntetés a Hősök terén

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. február 01. 18:56

A koronavírus-járvány miatt bevezetett, a vállalkozásokat érintő korlátozások ellen tüntettek vasárnap és hétfőn a Hősök terén, miután a kormány múlt héten bejelentette, hogy március 1-ig fenntartja a jelenlegi járványügyi védelmi intézkedéseket.

Így a szabályok szerint bizonyos, hogy a következő egy hónapban sem nyithatnak ki a vendéglátóipari egységek, szállodák, éttermek, bárok és edzőtermek.

A vendéglátásban dolgozók, akik lényegében tavasz óta – a rövid nyári nyitást leszámítva – szenvednek a koronavírus-fertőzés terjedését megakadályozni hivatott kényszerű bezárásoktól és akik közül rengetegen el is vesztették a munkájukat, egyre elégedetlenebbek. Voltak, akik elkeseredésünkben az utóbbi hetekben felvetették, hogy – a lengyel és olasz vendéglátósokhoz hasonlóan – akkor is kinyitnak, ha ezért büntetést kell fizetniük.

Ezeket a terveket Ecsenyi Áron, a libertariánus Le az Adók 75 Százalékával Párt (LA75) elnöke egy Facebookon szerveződő mozgalomban gyűjtötte össze és feburár 1-ére tömeges üzletnyitást, illetve két tüntetést is szervezett vasárnapra és hétfőre. Az eseményeket azzal a céllal hirdették meg, hogy polgári engedetlenséggel próbáljanak hatást gyakorolni a kormányra és elérni, hogy hivatalosan is megnyithassanak a vendéglátóipari egységek még március 1. előtt.

A Facebookon az eseményt "Tüntetés az életért és a szabadságért január 31. Tömeges Üzletnyitás február 1." címmel hirdették meg. Vasárnap délben, a hétfői akció nyitányaként pár százan tüntettek a Hősök terén, a többség maszkot viselt.

tuntetes_1_KF

A hétfői tüntetés résztvevőinek egyike a Hősök terén

Fotó: turizmus.com / Kaszás Fanni

Az eseményen nagy volt a médiaérdeklődés és a rendőri készültség, többeket igazoltattak is. A rendőrség még pénteken felhívta a figyelmet arra, hogy a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet értelmében "rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, tartani, annak helyszínén tartózkodni tilos". Ezért a Facebook-esemény szervezői úgy fogalmazták át az eseményt, hogy az ne minősüljön gyűlésnek.

Ennek ellenére, a rendőrök több emberrel szemben intézkedtek a vasárnap és a hétfő délben tartott tüntetésen is. Ahogy vasárnap, úgy hétfőn is főként csak figyelmeztették a "jogszabályellenes gyűlés helyszínén tartózkodókat"; a maszkhasználat szabályainak megsértése miatt hét résztvevőre helyszíni bírságot szabtak ki, tizenegy ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.

tuntetes_1_KF

A szervező Ecsenyi (képünkön) az nyilatkozta, hogy őt és testvérét összesen 2 millió forintra büntették

Fotó: turizmus.com/Kaszás Fanni

A gyűlés szervezőivel és a gyűlést tartókkal szemben pedig közigazgatási eljárást kezdeményeztek. A szervező Ecsenyi ma azt nyilatkozta, hogy őt és testvérét 2 millió forintra büntették összesen a szervezésért, gyülekezésért és a maszk hiánya miatt.

A hétfői tüntetésen a vasárnapinál is kevesebben voltak, helyszíni tudósítónk szerint pár száz embernél többen nem lehettek többen a Hősök terén, de a rendőri jelenlét hasonló mértékű volt a vasárnapihoz.

A program szerint déltől kettőig vendéglátósok, vállalkozók, dolgozók beszéltek arról, miért van elegük abból, hogy hónapok óta be vannak zárva az üzleteik. Többen valóban felszólaltak, de körülbelül fél-háromnegyed órával a rendezvény kezdete után a rendőrök igazoltatni kezdték a felszólalók körül gyülekezőket.

tuntetes_1_KF

Hétfőn is több üzlettulajdonos felszólalt és beszélt helyzetéről

Fotó: turizmus.com / Kaszás Fanni

Egy csapat fiatal ülve tiltakozott a rendőrség igazoltatása ellen és párszor felhangzott a “Kompromisszumot!” skandálás is a résztvevőktől a kijárási tilalom, illetve az éttermek és az edzőtermek zárva tartásának részleges feloldását követelve.

A tüntetés azonban egy idő után érdektelenségbe fulladt, a szervezetlenség miatt már nem voltak felszólalók, így a vendéglátósok mellett kiálló demonstráció végül szétszéledt.

tuntetes_1_KF

Egy csapat fiatal ülve tiltakozott a rendőrség igazoltatása ellen

Fotó: turizmus.com / Kaszás Fanni

A szervező még bejelentette, hogy vasárnap a Parlament előtt fognak tüntetni, és kitartásra szólította fel a demonstrálókat.

A mai tüntetéssel együtt meghirdetett tömeges üzletnyitástól több olyan hely is elállt végül, amely nyitást tervezett, miután – ahogy arról korábban beszámoltunk – a kormány bejelentette, hogy január 30-tól a korábbinál szigorúbban szankcionálja a vészhelyzet alatt érvényben levő szabályokat megszegő vendéglátó-ipari létesítmények üzemeltetőit. A tiltás ellenére a helyben fogyasztásra megnyitó helyek fél éves bezárást és egymillió forintos bírságot kockáztatnak.

Az AP tudósítója is erről számolt be, aki egy székesfehérvári vendéglátóssal beszélgetett. Kifejtette, több száz vendéglátóssal együtt úgy tervezték, kinyitják az üzlethelyiségeket hétfőn, ám a súlyos bírság ígérete miatt sokan elbizonytalanodtak.

A szakmai szervezetek elhatárolódtak a tüntetéstől. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a turizmus.com-nak adott minapi interjúban azt mondta, nincs más megoldás, csak az, hogy egységesen és fegyelmezetten betartsák a vendéglősök a rendelkezéseket, amelyek az egészségügyi szakemberek tanácsai alapján születnek.

A Magyar Közlönyben pénteken jelent meg, hogy az ágazati bértámogatást további egy hónappal, február végéig meghosszabbította a kormány. A kifizetések lassúságát észrevételező vendéglátó-érdekképviseleti szervezetek jelzését meghallgatva, a kormány a minap azt is bejelentette, hogy a közigazgatási hivatalokban felgyorsítják a bértámogatások kifizetését.