Turistaházak újulnak meg az Aggteleki Nemzeti Parkban

Forrás: MTI

 2020. június 23. 14:13

Átadták a szögligeti Szalamandra-házat. Az Aggteleki Nemzeti Park területén két év alatt három turistaház újult és újul meg.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 56,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében három turistaszálló megújítására - mondta az ünnepélyes átadáson Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (balra), Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója (középen) és Riz Gábor országgyűlési képviselő átadja a megújult szögligeti Szalamandra-házat

Fotó: MTI/Vajda János

A „Szalamandra-ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszálló korszerűsítésére” című projekt megvalósítására 2018-ban 34 millió forintot biztosított az aktív Magyarországért kormánybiztosi iroda.

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb európai országok közzé tartozzon, hangsúlyozta Révész Máriusz a szögligeti rendezvényen.

A Szalamandra-ház festői környezetben található, a Ménes-völgy bejáratánál, a Szádvár lábánál

Fotó: MTI/Vajda János

2010 óta több mint százhúsz turistaház újult meg az országban, ezekre most már sokkal inkább a szép, tiszta, nagy fürdőszobás apartmanok a jellemzők, ahová szívesen jönnek a turisták, a kirándulók.

A Szalamandra-ház a Ménes-völgy bejáratánál, a Szádvár lábánál, festői környezetben található. 1953-ban határőr laktanyának épült, a házat az 1990-es években átalakították. 2002-től az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében ökoturisztikai bázishelyként működik.

Ebédlő a megújult szögligeti Szalamandra-házban

Fotó: MTI/Vajda János

A megújult épületben – mely hatvan embernek nyújthat szállást – korszerűsítették a fűtés és melegvíz-hálózatot.