Turistaszállót épített a Zalaerdő Obornakon

Forrás: MTI

 2016. április 24. 16:52

Több mint 100 millió forintos saját beruházással 40 férőhelyes turistaszállót épített a Zalaerdő Zrt. az Eszteregnyéhez tartozó Obornakon három éve kialakított erdei iskolához kapcsolódva.

A pénteki avatáson Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolát három éve nyitotta meg az állami erdészeti társaság, amely az elmúlt két évben közel 260 millió forintot fordított közjóléti célokra. Az erdei vasúti kocsik felújításán, pihenőhelyek, tavak rendbetételén, tanösvények kialakításán túl ebből az összegből több mint 100 milliót fordítottak az obornaki turistaszálló felépítésére.

A 40 férőhelyes, több mint 400 négyzetméteres turistaszálló építése során korszerű, energiahatékony megoldásokat alkalmazták, egyebek közt biomassza alapú kazán és napkollektoros rendszer adja a fűtési és a villamos energiát. Az új létesítmény alkalmas arra, hogy az erdei iskolában nem csak egy-egy napot, hanem hosszabb időt is eltölthessenek a diákok, de a turisták, kirándulók előtt is nyitva áll.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy a 2007 és 2013 közötti európai uniós ciklusban Magyarország 2300 milliárd forintot fordított környezet- és természetvédelmi ügyekre, ideértve az állami erdészetek fejlesztéseit is. Hozzátette, hogy a jelenlegi hétéves ciklusban a korábbinál jóval több, összesen 2800 milliárd forintot fordítanak környezetvédelmi és természetvédelmi célokra, amihez még hozzáadható a mezőgazdaság "zöldítésére" szánt 740 milliárd forint.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Nagykanizsa térségében tervezik a gazdaságfejlesztést célzó Mura programot. Ennek indításához olyan pillérek szükségesek, amelyek az egyik legfontosabb gazdasági ág, a turizmus fejlesztését szolgálják - mondta. Ilyeneknek nevezte a Zalaerdő utóbbi években végrehajtott beruházásait is.