Turisztikai fogadóközpont lesz a 200 éves tihanyi magtárból

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. március 01. 10:57

Az üdülési szezonkezdésre befejeződik a Tihany legjelentősebb fejlesztése: a megújuló apátsági magtárban kap majd helyet a balatoni település Tourinform irodája is.

Megmentették és teljes egészében renoválták a tihanyi apátság 200 éves barokk magtárának tetőszerkezetét, így júniustól már egy modern, mutatós turisztikai fogadóközpont várja a félszigeti településre látogatókat – írja a Tihanyi Visszhang nevű helyi lap.

Mivel a beruházás az eredeti tervekhez képest többletköltséggel járt, az önkormányzatnak 76 millió forint célzott támogatásra is szüksége volt az egyedülálló műemléki épület megújításához.

A település legnagyobb tömegű építményeként jegyzett magtár (granarium) értékeinek megőrzéséhez és a község arculatának gazdagításához már korábban is indokolt lett volna az egykori apátsági pajta rendbetétele, ám az – köszönhetően a Magyar Falu Program támogatásának – csak a múlt ősszel kezdődhetett meg.

A kivitelező cég már a belső terek kialakításán dolgozik, rendbe hozzák az ikonikus épület melletti udvart, és a zöld területek előkészítésére is nagy gondot fordítanak. Az épület földszintjén egész évben nyitva tartó kávézó várja a vendégeket. Ezt a majdani bérlő igényei szerint alakítják ki, az első és a második emeleten pedig egy kiállítások megrendezésére alkalmas helyiség és egy 80 férőhelyes közösségi tér kínál látnivalót, illetve találkozási lehetőséget.

magtar_tihanyhu

Mutatós turisztikai fogadóközpontot alakítanak ki a volt magtárban

Fotó: Tihany.hu

Egy kézműves termékeket árusító bolttal is találkozhatnak majd a magtárba betérő látogatók, nyártól azonban az épület a település turisztikai központjaként is funkcionál majd.Emellett itt jutnak majd információhoz a látogatók Tihany múltjának értékeiről, mivel a Tourinform iroda is az épületbe költözik. Ezzel kapcsolatban Petróczi Orsolya, az iroda vezetője kérdésünkre elmondta: jelenleg egy 60 négyzetméteres helyiségben dolgoznak, a nyár elejétől viszont már új helyükön, a földszinti kávézóval egybekötött 150 négyzetméteres közösségi térben fogadják és tájékoztatják a Tihany és környéke látnivalói iránt érdeklődőket.