Így hatott a koronavírus a fogyatékossággal élőkre a szállodaiparban

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2024. május 09. 14:30

Bár a turizmus és vendéglátás szektorban is egyre többször jelennek meg fogyatékossággal élő emberek különböző munkahelyi szerepekben és felelősségi szinteken, a szakértők mégis „kihasználatlan potenciálról” beszélnek a fogyatékossággal élők foglalkoztatását illetően.

A fogyatékossággal élők elhelyezkedési lehetőségei a turizmusban jelenleg még egy alulkutatott témakör hazánkban. Ebből kiindulva, a Turizmus Bulletin 2023. évi 4. számában megjelent „A fogyatékossággal élő munkavállalók helyzete a hazai szállodaiparban” című műhelytanulmányban Petykó Csilla, Csillag Sára, Farkas Jácint, Frojimovics-Fekete Zsófia és Nagy Adrienne ad átfogó képet a fogyatékossággal élők nehézségeiről a szállodaipar területén.

A fogyatékossággal élő munkavállalók helyzetét vizsgálták a szállodaiparban

Fotó: 123rf.com

 

A Covid19-járványt megelőző 2019-es évben a turizmushoz köthető ágazatokban Magyarországon 421 ezer foglalkoztatottat tartottak nyilván, amivel a szektor 9,5%-os részarányt képviselt a nemzetgazdaságban. A gazdasági jelentőség mellett fontos kérdés, hogy a társadalmi  felelősségvállalás elvei érvényesülnek-e a szektor vállalatainál.  Vizsgálatunk fókuszába a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatását helyeztük. Egy feltáró jellegű kutatás keretében interjúkat készítettünk hazai szálloda-vezetőkkel a fogyatékossággal élők alkalmazásáról. Az eredmények azt mutatják, hogy a fogyatékossággal élők részaránya alacsony a munkavállalók között. A Covid19-járvány hatásai, a munkaerőhiány és a megnövekedett energiaköltségek extra erőfeszítéseket igényelnek a szállodaipartól a dolgozók (beleértve  a  fogyatékossággal élő munkavállalókat is) megtartása érdekében.  A vizsgálat legfőbb eredménye a társadalmi hozzáállásban tapasztalható szemléletváltás szükségessége.

A kutatás eredményei a turisztikai és marketing szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.