Turizmus Café: Nyissunk vagy csukjunk? – videó

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. november 20. 11:51

A Turizmus Café soron következő adásában Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Fazekas Tamás, az Anantara New York Palace Hotel igazgatója és Semsei Rudolf, a Budapest Party Service Kft. és a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa beszélgetett Érczfalvi András műsorvezetővel.

„Nyitva vagyunk és nyitva is akarunk maradni, ennek megfelelően nemrégiben új étlappal jöttünk ki és néhány hét múlva új cukrászdát nyitunk” – mondta el a MICE Business Day-en, 2022. november 10-én élőben felvett műsorban Semsei Rudolf. Stratégiájuk, a vendégélmény növelése és a tudatos előremenekülés esetükben sikeresnek tűnik: a fogyasztói kosár csökkenése ellenére forgalmuk nem zsugorodik, sőt több vendég tér be éttermeikbe, mint korábban.

Egyetértett véleményével Fazekas Tamás szállodaigazgató is, hangsúlyozva, hogy a zárás a legutolsó opció számukra. Szállodájuk most esett át egy másfél éves felújítási folyamaton, ők ezzel próbálnak a vendégélmény növelésére fókuszálni, amire a kényszerből meglépett áremelés fényében mindenképpen szükség van.

„Csak azt csukjuk, amit mindenképpen kell, és csak addig, amíg feltétlenül szükséges” – tette teljessé a képet önkormányzati oldalról Cser-Palkovics András, kifejtve, milyen segítséget tud nyújtani a város a vállalkozások életben tartásához, nem titkolva azt sem, hogy a következő hónapjaikat (ahogy a többi önkormányzatét is) a távhőkérdés fogja leginkább meghatározni, és a kritikus pont valószínűleg 2023 elején jön majd el.

 

Az együttműködés előrevisz

A beszélgetés során szó esett a szakmán belüli és az ezen túlmutató együttműködés fontosságáról, ehhez kapcsolódóan Cser-Palkovics András hangsúlyozta az önkormányzat és a vállalkozások összefogásának szükségességét is. Székesfehérvárott például az összefogás erejének, a vállalkozók segítségének köszönhető, hogy lesz karácsonyi vásár és adventi kivilágítás. Budapesten a belvárosi éttermek a külföldiek miatt dübörögnek, a külvárosi VakVarjú éttermekben pedig elsősorban a törzsközönségben bíznak a tulajdonosok, ami szintén egyfajta együttműködés a szolgáltató és a kereslet között.

Balról jobbra: Fazekas Tamás, az Anantara New York Palace Hotel igazgatója, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Semsei Rudolf, a Budapest Party Service Kft. és a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa és Érczfalvi András műsorvezető

Fotó: Turizmus Kft.

Állami támogatásra is szükség van

A résztvevők egyhangú véleménye szerint azonban kormányzati segítségre is szükség van ahhoz, hogy a piaci szereplők nyitva tudjanak tartani.

„30-40 százalékos munkabéremelés mellett 250 millió forintnyi rezsiemelkedést kell kigazdálkodnunk úgy, hogy az alapanyagárak szintén sosem látott mértékben drágultak. Ezt nem tudjuk meglépni állami támogatás nélkül” – hangsúlyozta Semsei, hozzátéve, hogy az idei három áremeléssel a bevételnövelésben lévő lehetőségeket már kimerítették, ráadásul a nyersanyagokat is egyre nehezebb beszerezni, libacombot például eurós áron kellett vásárolniuk. Mindezek miatt lobbiznak a turisztikai hozzájárulás elengedéséért, munkabér- és rezsitámogatásért, a reprezentációs költségek csökkentéséért, a SZÉP-kártya keretösszegének emeléséért, ezek a lépések mind segíthetik a piaci szereplők talpon maradását (a kormány azóta döntött a turisztikai vállalkozások terheinek csökkentéséről. – a szerk.).

„A vállalkozók két tűz között vannak, hiszen az árcsökkentési törekvések nem mehetnek a vendégélmény rovására, ugyanakkor a dolgozókat is muszáj megtartani, az ágazat nem bír el még egy krízishelyzetet” – hangzott el a műsorban.

 

Képzés és kommunikáció

A transzparens kommunikációnak az energiával való takarékoskodásban is óriási szerepe van mind a 4000 alkalmazottat foglalkoztató székesfehérvári önkormányzat, mind az „energiafaló” berendezésekkel működő éttermi konyhák és az energiafelhasználás tekintetében is „fényűzően” működő belvárosi szállodák esetében.

Hogy hogyan lehet a kollégákat rábírni arra, hogy úgy viszonyuljanak az energiához és a takarékoskodáshoz, mint otthon, az is kiderül a beszélgetés további részéből, amelyet teljes egészében megtekinthet az alábbi videó elindításával: