Turizmus és víz a Turizmus Világnapjának fókuszában

 2013. szeptember 23. 14:42

A turizmus és a víz kapcsolata a témája az idei Turizmus világnapjának - mondta el Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

A Magyarországon harmadik éve ünnepelt, szeptember 27-i világnap választott témájával a turisztikai szakemberek szeretnék ráirányítani a figyelmet arra, hogy a turizmus egyik legfontosabb eszköze és forrása is a víz. Másrészt környezettudatos magatartásra szeretnének ösztönözni, hiszen a turizmus fejlődése egyre nagyobb mértékben terheli a környezetet - fejtette ki Horváth Gergely.

Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a turizmus a világgazdaság leggyorsabban fejlődő szolgáltatói ága, amelynek Magyarországon is van lehetősége a növekedésre. Éppen ezért a tárca nagy figyelmet szentel ennek a területnek a 2014-20-as évekre szóló fejlesztéspolitikai irányelvek jelenleg folyó kidolgozásakor.

 

A helyettes államtitkár ismertette, hogy a turizmus a hazai GDP 9 százalékát adja közvetett módon és a munkavállalók 12 százalékának függ tőle a munkája.

Horváth Gergely a turizmus jelentőségéről szólva elmondta, hogy az ágazat évente több mint ezer milliárd forint bevétellel járul hozzá a magyar gazdasághoz, és az iparág folyamatosan nő.

Az idei Turizmus világnapjához kapcsolódó programokhoz több száz partner csatlakozott, a programok országszerte szeptember 27-28-29-én lesznek. A közszolgálati televízió kezdeményezésére Szent Mihály napján országos programsorozat indul, amelyhez 1299 önkormányzat csatlakozott, az ország

A Turizmus Világnapi akciók részletei, az egyes helyszínek és felajánlások elérhetők az MT Zrt. honlapjáról, az alábbi linken: http://itthon.hu/turizmus-vilagnap-2013, vagy a társaság Élmény itthon Facebook oldaláról: http://www.facebook.com/elmenyitthon?notif_t=fbpage_admin

Az MT Zrt. témában kiadott és az akciókat részletesen ismertető sajtóanyaga elérhető ITT.