Ugyanannyi látogató, de magasabb költés a fürdőkben

Szerző: Szebeni Zsolt

 2014. május 18. 22:50

A magyarországi gyógy- és élményfürdők érzékelhetően emelni tudták átlagáraikat – tudhattuk meg a Magyar Fürdőszövetség közgyűlésén.

Amint arról beszámoltunk, május 14-én tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Fürdőszövetség, Bükfürdőn, a Greenfield Hotel Golf & Spa konferenciatermében.

Másnap, szakmai tanácskozással folytatódott a fürdőszövetségi szakemberek találkozója, amelyen, többek között, megismerhették a szövetség saját adatgyűjtésén alapuló forgalmi adatokat.

Juhász Szabolcs főtitkár elmondta, hogy 2013. első nyolc hónapjában (a felmérés eddig az időszakig ad hiteles számokat, de, az év vége, a tapasztalatok szerint már nem is szokott érdemben változtatni a fürdőlátogatói statisztikákon) gyakorlatilag ugyanannyi vendéget (9,3 millió fő) regisztráltak, mint 2012 azonos időszakában. Ugyanakkor a fürdők realizált nettó árbevétele (24 mrd forint) 6,9 százalékkal meghaladta a megelőző évit. Ez pedig egyértelműen azt jelzi, hogy sikerült elfogadtatni a piaccal az átlagára emelését.

A főtitkár külön kitért a SZÉP-kártya forgalomra.A növekedés jelentős, annak ellenére, hogy a vizsgált időszaknak gyakorlatilag a végén (július 1-től) vált lehetővé, hogy a látogatók a SZÉP-kártya mindhárom zsebéből fizethessenek fürdőbelépőt. A 24 mrd forintból 1,36 milliárdot fizettek kártyával, ez a szám azonban 218 (!) százalékos emelkedést mutat 2012. azonos időszakához képest.

Juhász Szabolcs prezentációjának lényeges megállapítása volt még az is, hogy a fürdők realizált árbevételének növekedésén belül a teljes árbevételhez képest mintegy 20%-kal nagyobb mértékben nőtt a  kifejezetten fürdőszolgáltatások árbevétele.