Ügyfél lesz a szállodaigazgatóból

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. július 05. 09:00

A Budapesten zajló nagy nemzetközi sportesemények sorába illeszkedik a 2019 augusztusában esedékes Maccabi Európa Játékok, amelynek szervezőbizottságába felkérték Krausz Györgyöt. A május 1-jével nyugalmazott szállodaigazgatót kérdeztük.

– Hogyan kerülsz te egy kontinenstorna szervezőbizottságába? Sportoltál egyáltalán valaha?

– Nem, de aki ismer engem, az nem feltételezhette, hogy otthonülő nyugdíjas leszek, aki hetente egyszer lenyírja a füvet, egyébként pedig a fényképeit rendezgeti. Bár a 60-as évek beatzenéjét őrző lemezgyűjteményemre ráférne egy kis rendrakás…

– Mit kell feltétlenül tudnunk a Maccabi Játékokról, s mi lesz a feladatod?

– A Maccabi Játékok a világ zsidó identitású sportolóinak hatalmas seregszemléje. Majdnem egy olimpiát kell elképzelni. Négyévente, Izraelben kerül sor a Maccabi Világjátékokra, amelyen mintegy tízezer sportoló vesz részt. A felezőidőben, ugyancsak négyévente rendezik a Maccabi Európa Játékokat, mintegy háromezer sportolóval. A legutóbbi ilyen rendezvény Berlinben volt, 2015-ben.

Krausz György 23 évig volt szállodaigazgató

 

Pontos feladatkört még nem kaptam, de az előzetes megbeszélések szerint a kísérőkkel együtt 6-8 ezres tömeg elszállásolásában és mozgatásában kell majd jeleskednem. Végre egyszer én leszek majd a megrendelő! Készülhetnek a kemény tárgyalásokra a kollégák, barátok…

– Nem hiányzik a napi szállodai feladatsor?

– Dehogynem! És soha nem lehet tudni, nem jön-e szembe egyszer még egy szállodás kihívás. De ha már így alakult, akkor máshol kell hasznosítanom magam.

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. júniusi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

A szorosan vett szakmai ismereteimet a felsőfokú képzésben igyekszem átadni. Szeptembertől a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakos hall­gatóinak tartok majd előadásokat szállodai gazdaságtanról. Igyekszem az életből vett példákkal megvilágítani a témakört. Az oktatással egyébként visszatérek saját szakmai pályafutásom meghatározó helyszínére, hiszen 1984-ben a BGE egyik jogelődjénél, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola vendéglátó- és szálloda szakán szereztem diplomát.

– Az sem tegnap volt…

– Hát nem, de annál büszkébb vagyok arra, hogy a Gellértben (akkor még HungarHotels) felszolgálótanulóként kezdett, aktív pályafutásomat szállodaigazgatóként fejezhetem be. Összesen 48 évet töltöttem el a turizmusban, az utolsó 23-at szállodaigazgatóként, s azon belül is 16-ot a Danubius Hotels kötelékében, előbb Pécsett, majd Budapesten.

Sőt elmondhatom, hogy az ország legnagyobb szállodai klasz­terét, a Hungaria és az Arena által alkotott, összesen 880 szobát magába foglaló klasztert irányíthattam az utolsó 6 évben.

Jose Carreras és Krausz György

 

– De hogyan kerültél a sport közelébe?

– A szállodák világa az életem, a sportok világa a hobbim, amire mostantól több időm és energiám jut. Eddig is törzsszurkoló voltam a Hungária körúti kék-fehéreknél, ezután is ott leszek minden MTK-meccsen…

A sport közelsége nélkül eddig sem tudtam elképzelni az életemet. Annak ellenére, hogy jómagam soha nem voltam aktív sportoló, számomra a sport rengeteg örömet adott, s nem utolsósorban az átlagosnál talán kiterjedtebb személyes kapcsolatrendszeremet is a sportnak köszönhetem. Ebben meghatározó szerepe van egyrészt az MTK-hoz fűződő viszonyomnak, valamint annak, hogy az Arena szálloda szoros kapcsolatot ápol a sportszövetségekkel, úgy is, mint fontos corporate partnerekkel.

De most én jövök, én leszek a corporate megrendelő…

Kapcsolódó cikkek

Sűrű fillér, ritka forint

2017. február 17.