Családbarát apartmanházakat adtak át a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen

Forrás: turizmus.com

 2024. június 12. 13:21

Családbarát beruházásokat, többek között 16 apartmanházat és multifunkcionális sportpályát adtak át szerdán a Nógrád vármegyei Mátraverebély-Szentkúton lévő római katolikus nemzeti kegyhelyen. A négy év alatt elkészült fejlesztésekre 3 milliárd 409 millió forintot biztosított az MTÜ.

Négy év alatt teljesen megújult az egyik leghíresebb magyarországi búcsújáróhely, ahová évente 300 ezer zarándok látogat el. A Budapesttől mindössze 100 kilométerre található nemzeti emlékhellyé is nyilvánított Mária-kegyhely igazi családbarát vallásturisztikai zarándokközponttá fejlődött, köszönthetően a Magyar Turisztikai Ügynökség eddigi legnagyobb támogatásának.

A támogatásból 16 darab új, családi apartmanház és egy naperőmű létesült. Kibővült a kálvária kápolna egy 456 férőhelyes urnatemetővel, a kegyhely teljes területére szelektív hulladékgyűjtők kerültek, két játszóteret és egy multifunkcionális sportpályát építettek a gyerekeknek, létrehoztak egy beltéri játszószobát, valamint megújult a nagyparkoló is. Mindezek mellett pedig több ezer  négyzetméter felületű új utat adtak át, és 627 darab facsemetét ültettek a Mátra és a Cserhát völgyében található kegyhelyre.

„A fejlesztések első üteme 2015-ben zárult le. Azóta eltelt csaknem egy évtized, amely sok-sok tapasztalattal szolgált Szentkút működéséről. Ezekből vontuk le azokat a következtetéseket és tettünk javaslatokat, amelyeknek jelentős része most kézzel foghatóan megvalósult. A mostani projekttel arra törekedtünk, hogy ezt a kegyhelyet, itt a Cserhátnak ebben a völgyében, megőrizzük és fenntartható módon továbbfejlesszük a következő nemzedékek számára” – mondta Orosz Lóránt kegyhelyigazgató, akivel együtt Szentkúton még négy ferences szerzetes teljesít szolgálatot.

apartmanhaz_matraverebely

A 16 db két hálószobával, fürdőszobával és teakonyhával rendelkező ház mellett egy 114 m2-es fedett közösségi tér is létesült

Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

De nemcsak új épületekkel gazdagodott a zarándokközpont; a pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kegytárgybolt termékeit is bővíteni egyedi fejlesztésű hitéleti ajándéktárgyakkal, helyi kézműves termékekkel és kegytárgyakkal. Emellett reprezentatív angol és magyar nyelvű kiadvány született Szentkút vallási, kulturális és geológiai értékeiről, valamint a történetéről is készült egy tudományos kötet. Megújult a ferencesekre bízott kegyhely arculata, új weboldalt fejlesztettek és további marketing lehetőségekkel növelték a kegyhely ismertségét.

apartmanhaz_matraverebely

A családi apartmanokkal egyidejűleg több mint 200 fő befogadására vált alkalmassá Szentkút

Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

„A fogadóépülettel szemben lévő északi, ligetes domboldalban kaptak helyet az elsősorban családok számára épült apartmanok, amelyek így szeparáltan, a kegyhely programjaitól függetlenül tudnak működni. A 16 db két hálószobával, fürdőszobával és teakonyhával rendelkező ház mellett egy 114 m2-es fedett közösségi tér is létesült. A családi apartmanokkal így egyidejűleg több, mint 200 fő befogadására vált alkalmassá Szentkút. Az épületekben lévő szálláshelyek mellett sátorozókat is várnak az újonnan kialakított kempingező helyeken" – részletezte Borbás Péter építész, a kegyhely fejlesztésének vezető tervezője.

Az elmúlt időszakban megvalósul fejlesztéseknek köszönhetően a kegyhely vendégforgalma jelentősen fellendült és már a búcsúidőszakon kívül is érezhetően megnőtt a látogatószám, amely a projekt egyik célkitűzéseként szerepelt. A családi apartmanok átadásával további növekedésre számítanak Mátraverebély-Szentkúton.