Új cég alakult a városarculati feladatok ellátására

Forrás: MTI

 2015. május 27. 16:33

Döntött a városarculattal, innovációval és kreatív iparral kapcsolatos feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság megalapításáról a Fővárosi Közgyűlés.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. új interakciós felület lesz a város és a budapestiek között. A cég létrehozásának szándékáról szóló, január 28-án elfogadott határozat szerint a cég feladatai közé tartozó városmarketing és innováció eszköz lehet a Budapest Főváros Önkormányzat kezében, hogy a várost élhetőbbé és szerethetőbbé tegye. Az arculatfejlesztés egyik elsődleges célja, hogy az ide látogatókban és a budapestiekben egyaránt tudatosuljon: Budapest attraktív, kényelmes, élhető nagyváros.

A társaság tevékenységi körébe tartozik Budapest arculatának kidolgozása, a város meglévő értékeinek marketingcélú népszerűsítése, Budapest logója tervezésének koordinálása, valamint az arculatfejlesztési stratégia kialakítása az itt élők véleményét és igényeit figyelembe véve.
Feladata továbbá a gazdaságszervezés és -fejlesztés, turizmussal kapcsolatos feladatok ellátása, az országos szerepkörrel összefüggő kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása, közművelődési tevékenység támogatása, filmszínházi, előadó-művészeti szervezetek támogatása, valamint a kiemelt kulturális örökség védelme.

 

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a Turizmus Panoráma hasábjain a városarculattal foglalkozó céggel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, hogy az „tágabb értelmezésben foglalkozik majd a várossal, például szerepe lesz abban, hogy fórumot teremtsen az itt élőknek véleményük elmondására, és a főváros szándékainak, terveinek bemutatására". Nem a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ konkurenciáját akarják létrehozni, hiszen „a BFTK remekül helytáll mind az adventi, mind a húsvéti vásárok szervezésekor, s csak elismeréssel szólhatunk a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az őszi CAFe Budapest létrehozásában vállalt szerepéről is. A kifejezetten turisztikai marketing továbbra is a BFTK feladata marad. Az új cég inkább egy olyan városarculati munkát vállal át, ami idegen volt a BFTK számára."

A főpolgármester-helyettessel készített interjúnkat itt olvashatják.