Új cirkuszművészeti központ épül – Jubileumi cirkuszfesztivál Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2017. december 11. 14:30

Januárban nagyszabású nemzetközi jubileumi cirkuszfesztivált rendeznek Budapesten, néhány éven belül új cirkuszművészeti központ is épül.

A kor elvárásainak megfelelő, a legmodernebb technikai háttérrel rendelkező cirkuszművészeti központ épülhet néhány éven belül Budapesten, amely Közép-Európa szakmai adatbázisát és kutatóközpontját is magában foglalja – jelentette be Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, miniszteri biztos a jövő évi nagyszabású nemzetközi jubileumi cirkuszfesztivált beharangozó tájékoztatón.

Fekete Péter igazgató a sajtótájékoztatón

Fotó: Urbán Péter

Ön tudja, ki volt Philip Astley, Jane Austen kortársa? Nos, egyike a világ különleges tehetségű lovas akrobatáinak, egyben őt tartják a műfaj megalapítójának. Neve máig fennmaradt, pedig amikor ő kápráztatta el a közönséget, még nem volt fényképezőgép, tévé vagy videó sem, hiszen több mint 200 éve meghalt. Ez a rendkívül sokoldalú tudással büszkélkedő művészeti ágazat idén ünnepli modernkori megszületésének 250. évfordulóját. Ebből az alkalomból, január 8. és 14. között Magyarországra figyel az európai cirkuszművészet.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kijelentette, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál – hasonlóan a vizes VB-hez, a patinás Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz és más nagyszabású sport- és kulturális rendezvényhez – magára irányítja a külhoni figyelmet, ami kedvez a turisták érkezésének, a turisztikai bevételek növekedésének. Amint Fekete Péter megjegyezte, több mint 30 külföldi cirkuszigazgató is jelezte részvételét, akik előtt mutatkoznak majd be nemcsak a nemzetközi sztárok, de a fiatal magyar tehetségek is.

Az évforduló alkalmából a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a korábbiakhoz képest bővebb műsorkínálattal, a klasszikus programok mellett kortárs stílusú előadásokkal, több helyszínen is várja a közönséget. A cirkuszfesztiválok történetében egyedülálló módon jelenik meg a hagyományos és a kortárs műfaj, egy helyen.

A nagyszabású nemzetközi seregszemle hét napja alatt a versenyprogram mellett számos kísérőrendezvényt terveznek: filmvetítések, cirkuszpedagógiai foglalkozások, kiállítások kínálnak betekintést a műfaj rejtelmeibe.

Látványos lesz a program

Fotó: Urbán Péter

A verseny zsűritagjai között ott lesznek a világ legnagyobb tekintélyű cirkuszainak igazgatói és producerei is. A Fővárosi Nagycirkusz úttörő gondolkodója a cirkuszpedagógia szakterületének. E témakörben rendezik meg a European Circus Association (ECA) szakmai konferenciáját, amelyen neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek tárgyalják meg szakterületük módszereit és lehetőségeit január 10-én, a Vajdahunyad várban.