Új gazdához kerül a ráckevei Savoyai-kastély

Forrás: turizmus.com

 2017. január 16. 13:27

A helyieket meglepetésként érte, hogy január elsejével bezárt a ráckevei Savoyai-kastély, amely hotelként és étteremként működött- tudta meg a Napi.hu. Az ingatlant ideiglenesen az MNV Zrt. egyik cége üzemelteti, de a helyi önkormányzat is bejelentkezett a hasznosításra.

Január elsejével bezárt a Budapesttől 45 kilométerre lévő ráckevei Savoyai kastélyszálló és étterem. Erről egy egymondatos közlemény értesíti a vendégeket a kastély honlapján – írta a Napi.-hu. A bezárás meglepetésként érte a helyieket, egyesek már új, kormányközeli ingatlanhasznosító érkezéséről beszéltek lapunknak, ám ezt az információt hivatalos források nem erősítették meg. Az ingatlan tavaly decemberben kikerült a Nemzeti kastélyprogramból.

A Duna-parti stéggel és több hektáros parkkal is rendelkező - jelenleg felújításra szoruló - kastély hotelként és étteremként működött, helyet adott esküvőknek, konferenciáknak és kulturális rendezvényeknek is. A szálló és az étterem eddigi bérlői nem kívántak a lapnak nyilatkozni, annyit közöltek, hogy lejárt a szerződésük. Az egyikük tájékoztatása szerint az új üzemeltető már tárgyalt a folytatásról a korábbi dolgozókkal.

A Savoyai-kastélyt a Ráckevei Kastély-Építész Kft. birtokolta, a cég többségi tulajdonosa az Uvaterv Zrt., s az egyik kisebbségi tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A Ráckevei Kastély-Építész Kft. most átruházta (visszaadta) az ingatlant az MNV-nek, így a jövőben már nem ez a cég hasznosítja a kastélyt. Az ingatlanok január 4-én kerültek az MNV-hez, az üzemeltetést átmeneti jelleggel az MNV tulajdonában lévő Kiving Kft. látja el.

Az MNV a Kiving részvételével csak ideiglenesen kívánja üzemeltetni az épületegyüttest. A lehetséges vagyonkezelők köre elsősorban az állami szervezetek, illetve Ráckeve Város Önkormányzata lehet. A kastély hosszú távú hasznosításáról az MNV először a helyi önkormányzattal egyeztetett, azonban a kastély jövőbeni hasznosításáról még nem született döntés - írta válaszában az MNV.

A kastély üzemeltetési feladatait átvenné a helyi önkormányzat, erről a város polgármestere a képviselő-testület nevében szándéknyilatkozatot nyújtott be az MNV-hez.

A Savoyai-kastély korábban nevesítve volt az uniós és magyar forrásokból megvalósuló Nemzeti kastélyprogramban, de a kormány 2016. december 15-én megjelent, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram felülvizsgálatáról szóló határozatában már nem szerepelt.

Kapcsolódó cikkek