Új Gerecse–Vértes–Velencei-hegység turistakalauz jelent meg

Forrás: turizmus.com

 2015. december 07. 13:10

Megjelent a 2014-ben átdolgozott Gerecse–Vértes–Velencei-hegység turistakalauz 2016. évi, aktualizált kiadása, melyben az Országos Kéktúra útvonalának módosításai mellett minden más turistaút-változás is szerepel.

A kiadványban ábrázolták a javasolt kerékpártúra és nordic walking útvonalakat, a tanösvényeket, a Vértesi Erdő Zrt. fejlesztéseit (pihenők, forrásfelújítások, esőházak ill. a körtvélyesi kilátó), és a felcsúti kisvasutat is.

A Gerecse–Vértes–Velencei-hg. turistakalauz a térképszelvényeken történő ábrázolás mellett bemutatja mindhárom tájegység jellemzőit (geológiai, éghajlat, vízrajz, növény- és állatvilág, természetvédelem, barlangok, borvidékek), közlekedését, turistáskodásának, turistairodalmának történetét, turistaútrendszerét. Részletesen ismerteti az Országos Kéktúra gerecsei és vértesi szakaszát Dorogtól a bakonyi Bodajkig, valamint Bajna, Baj, Bajót, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Csolnok, Gyermely, Epöl, Héreg, Lábatlan, Mogyorósbánya, Máriahalom, Nagysáp, Neszmély, Süttő, Nyergesújfalu, Szomód, Sárisáp, Szomor, Tardos, Tarján, Tát, Tata, Tatabánya, Tokod, Vértesszőlős, Vértestolna, Zsámbék, ill. Alcsútdoboz, Csákvár, Csákberény, Csókakő, Gánt, Mór, Pusztavám, Oroszlány, Várgesztes, Vértessomló, valamint Gárdony, Kápolnásnyék, Lovasberény, Nadap, Pákozd, Pátka, Sukoró és Velence települések történetét, látnivalóit, melyeket kirándulásajánlatok egészítenek ki.

A spirálos, jól kezelhető kiadvány az országos turistakalauz sorozat része, a kéktúra útvonalánál keleten a Pilis–Visegrádi-hg., nyugaton a Bakony turistakalauzhoz csatlakozik. A térképszelvényeken ábrázoltak megfeleltethetők a szöveges fejezetekkel. A 164 oldalas turistakalauz 53 térképszelvényét kiegészítő szöveges fejezeteket mintegy 260, az ismertetőket illusztráló fotó egészíti ki.