Új globális éttermi toplista – francia módra

Forrás: Vendéglátás

 2015. december 14. 15:37

Miután a San Pellegrino támogatásával készülő World's 50 Best éttermi lista első tíz helyezettje közé az elmúlt négy évben francia étterem nem tudott beférkőzni, a konyhájukra roppant büszke franciák új minősítési rendszert állítottak fel külügyminiszterük, Laurent Fabius támogatásával.

A francia turizmust és fine diningot népszerűsíteni hivatott La Liste készítői szerint jóval objektívabb és átláthatóbb, mint riválisa, amelyben a francia gasztronómia alulreprezentált. A La Liste ötlete egyébként számos francia kulturális intézménytől származik, de a svájci Nestlé is az ügy mellé állt – írja a Time magazin.

A Világ 50 Legjobb Éttermével ellentétben ez az összeállítás nem a séfek és az étterembe járók véleményén alapul, hanem nyilvánosan hozzáférhető adatokon (amelyeket 200 éttermi kalauzból és online véleményoldalról szednek össze) alapul, így reményeik szerint ez pontos és kiegyensúlyozott értékelést ad.

Fotó: Crissier

A források között szerepel a Michelin-kalauztól kezdve a New York Timesban és a Washington Postban megjelent kritikák mellett a Zagat, a Yelp, a Forbes, az AAA értékelése vagy éppen az amerikai James Beard-díjazottak, és ezek más országbeli megfelelői. Az értékelés során az étel 80, a környezet, dizájn és bor 20 százalékban számít a végső pontszámba.

Az első tíz helyezettet már nyilvánosságra hozták – e szerint a svájci Crissier-ben található Restaurant de l'Hôtel de Ville a legjobb, őt követi a New York-i Per Se, a tokiói Kyo Aji, a párizsi Guy Savoy, a szintén svájci Fürstenauban található Schauenstein. Az idén immár másodszor a világ legjobbjának választott  gironai El Celler de Can Roca ezen a listán a hatodik, utána a tokiói Kyubey, majd két francia, a Roanne-ban üzemelő Maison Troisgros és a fontjoncouse-i Auberge du Vieux Puits, majd Joel Robuchon japán egysége következik a top 10-ben.

A teljes listát december 17-én hozzák nyilvánosságra a laliste.com oldalon.