Új helyen lesz az egri végvári vitézek szobra

Forrás: MTI

 2015. április 28. 12:21

Kedden megkezdődött Egerben Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári vitézek című szoborcsoportjának a felállítása új helyén, a Végvári vitézek terén.

A három, egyenként mintegy 2,5 tonnás elemből álló kompozíció 1967 óta a Dobó téren, a Városháza előtt állt. Az alkotást még tavaly februárban, az egri történelmi belváros mintegy 6 milliárd forintos rehabilitációs programjának részeként szállították el restaurálásra. Ugyanekkor vitték el felújítani Stróbl Alajos 1907-ben felállított, a várvédő Dobó Istvánnak emléket állító kompozícióját is.

Fotó: MTI/Komka Péter

 

A Dobó-szobor már tavaly júliusban visszakerült eredeti helyére. A Végvári vitézek szoborcsoport azonban csak a városrehabilitációs program utolsó elemének, a Dobó tér szomszédságában lévő, az egykori Szúnyog közben kialakított Végvári vitézek terén zajló munkák előrehaladtával foglalhatja el új helyét.

A Végvári vitézek szoborcsoport restaurálásával csaknem egy éve végeztek már, azonban a kompozíciónak helyet adó téren zajló régészeti munkák elhúzódása miatt csak most kerülhet sor az alkotás elhelyezésére. A munkával várhatóan a következő napokban fognak végezni.

A polgármesteri hivatal korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a két szoborcsoport felújítása mintegy 35 millió forintba került.