Új időszámítás a kongresszusi központ ügyében

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 15. 18:20

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította az új budapesti konferencia-központ megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

A kiemelt jelentőségű projektté nyilvánításról a 2015/127-es számú Magyar Közlönyben megjelent 267/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet a IX. kerület, Lechner Ödön fasor 12. szám alatt található ingatlanon, illetve a közvetlen környezetében található ingatlanokon az új budapesti konferencia-központ és az  ahhoz kapcsolódó építmények, infrastrukturális fejlesztések megvalósítására irányuló beruházással összefüggő, meghatározott közigazgatási hatósági ügyeket érinti, beleértve azokat is, amelyek a használatbavételéhez, illetve üzembe helyezéséhez szükségesek.

A kiemelt beruházások azt az előnyt élvezik, hogy több hatósági eljárás gyorsabban folyik az esetükben, és bizonyos hatósági szakvéleményeket nem kötelező beszerezni az építkezés során. Így például az új kongresszusi központhoz nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A magyar állam 2014 elején vásárolta meg a Trigránit cégcsoporttól a Művészetek Palotája mellett található közel 13 ezer négyzetméteres területet, ahol majd a konferencia-központ felépül. A Finta Stúdióban – amely idén márciusban megnyerte a tervezésre kiírt pályázatot – már készülnek a létesítmény engedélyezési és építési tervei.

A korábban ismertté vált elképzelés szerint az objektumban helyet kap egy 4-5 ezer férőhelyes nagyterem, és mellette két, egyenként 1200-1500 fő befogadóképességű szekciótermet alakítanak ki. De több kisebb, 50-200 fős szekcióterem is lesz az épületben. A kiállítási tér alapterületét 6-8 ezer négyzetméteresre tervezik, a mélygarázsban pedig 450 autót kell elhelyezni.

A beruházás költsége a tervek ismeretében lesz majd meghatározható, a finanszírozásról ezt követően intézkednek.