Új interaktív makettek a Mini Magyarországban

 2014. április 12. 14:38

A magyar vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másai is láthatók április 11-től a szarvasi Mini Magyarország parkban. Az újdonságokkal mintegy félszázra nőtt a makettek száma.

Az ország egyetlen interaktív makettparkjában immár mintegy félszáz épület, mozdony és hajó kicsinyített mása látható, irányítható. Magyarország emblematikus épületei közül több meg is szólal, igazi ritkaságnak számító hangfelvételek, dallamok csendülnek fel az apró épületekből, míg a vasút- és hajómakettek gombnyomásra indulnak a mini síneken, a mini Balatonon vagy éppen a mini Dunán.

 

Új, legendás „szereplők" a Heves gőzmozdony, az Árpád sínbusz vagy a balatoni nyaralókban nosztalgikus emlékeket idéző NOHAB mozdony. A járműveket nemcsak megcsodálni, de irányítani is lehet. A mozgó vasútmodellek a makettparkban megjelenített mezőtúri, tószegi, mártélyi, kétegyházi, mosonmagyaróvári, búcsúszentlászlói, almási és bátaszéki állomások között közlekednek, az állomásépületek kicsinyített másai eredeti állapotukban láthatók.

A vitorlázás szerelemesei a Schärenkreuzer, a Kalóz, a Dragon, a Jolle, a Beluga, vagy a Szent Jupát alapmodellje, a Balaton 31 kicsinyített másában gyönyörködhetnek a mini Balaton hullámain ringatózva.

 

Számos korábbi makett is interaktív funkciókkal egészült ki. A debreceni református nagytemplomból az „Erős vár a mi istenünk", Luther Márton korálja hallatszik, a jáki templomból gregorián dallam, a szegedi dómból pedig a híres harangjáték csendül fel. A pécsi dzsámiból a müezzin hangja hív imára.

A Szarvasi Arborétum területén tavaly áprilisban magánerős beruházásban megnyílt makettpark látogatottsága minden előzetes várakozást túlszárnyalt: az elmúlt évben 72 ezer látogató járt a Mini Magyarországban és az Arborétumban együttesen, ami duplája a 2012-es 37 ezer fős arborétumi látogatószámnak.