Új, menetrend szerinti járat indul Sármellék és Moszkva között

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2016. március 03. 21:19

Az UTAir orosz légitársaság 126 fős gépe 18 alkalommal közlekedik majd a gyógyászati főszezonban, s várhatóan mintegy 15 ezer vendégéjszakát hozhat Hévíznek és térségének. Az új, hetente közlekedő légi járat indulását Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója jelentette be az Utazás kiállításon.

„Hiszünk abban, hogy az átmeneti gyengélkedés ellenére Oroszország fontos piaca Magyarországnak, ezért piacmegtartó marketingtevékenységre az elmúlt időszakban Hévízzel közös forrást allokáltunk és azt igyekeztünk céltudatosan felhasználni. Részben ennek a tevékenységnek köszönhető, hogy a mai napon heti egyszer közlekedő, menetrend szerinti járat indulását jelenthetjük be" – hangsúlyozta Faragó Péter.

Az orosz beutazó forgalom élénkítése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. a Hévíz TDM Egyesülettel, az önkormányzattal, hévízi szállodákkal, valamint az orosz piacban érdekelt utazási irodákkal együttműködésben már tavaly szeptemberben forgalomélénkítő kampányt indított Moszkvában, melynek 28 millió forintos kezdő összegét újabb 20 millió forinttal egészítették ki. A promóció második, december elején induló szakaszának fókuszában Szentpétervár és az Északnyugati szövetségi körzet állt. Ezek a kampányok folyamatos jelenlétet biztosítottak hazánk turisztikai kínálata számára az orosz piacon egészen 2015 végéig.

Az orosz gyógyvendégeket július 10. és november 6. között hazánkba szállító járatok száma a foglaltság függvényében tovább bővülhet. A Magyar Turizmus Zrt. és a Hévíz TDM Egyesület fele-fele arányban, összesen 30 millió forinttal járul hozzá a kampányhoz. Az új, menetrend szerinti járatot három nagy beutaztató iroda tölti (Robinson Tours, 1000 Út Utazási Iroda, Vedi Tour). Faragó Péter hozzátette: folyamatos tárgyalások folynak egy szentpétervári járatnyitásról is.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere hangsúlyozta, hogy a tavaly megkötött stratégiai együttműködésük a nemzeti marketingszervezettel gyümölcsözőnek bizonyul, abban a térséget programozó beutaztató irodák és a térségben tevékenykedő turisztikai szolgáltatók is fontos szerepet játszanak. A polgármester az új légi összeköttetés által realizált 15 ezer vendégéjszakát annak ellenére előremutatónak tartja, hogy a településen elköltött vendégéjszakák száma évek óta meghaladja az 1 milliót.

Figyelemreméltó adat, hogy 2010 és 2014 között 181%-kal bővült az orosz vendégéjszakák száma Magyarországon. Oroszország a Magyar Turizmus Zrt. 2015-2017-es marketingstratégiájában az igen nagy potenciált rejtő, stratégiai jelentőségű piacok között szerepel. Az Európai Turisztikai Bizottság jelentése szerint 2015 és 2020 között a közép-kelet-európai régióba irányuló orosz kiutazások számának évente átlagosan 4,3%-os növekedése várható, így Oroszország várhatóan továbbra is hazánk 10 legfontosabb küldőpiaca között marad.