Új nevet keresnek az olaszrizlingnek

Forrás: MTI

 2016. február 27. 14:26

Közös pályázatot írt ki Magyarország egyik legelterjedtebb fehérszőlő fajtája, az olaszrizling szinonimanevére csütörtökön a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizlinggeneráció.

A Balatoni Kör által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény felidézi: a február közepén megrendezett 7. Olaszrizling Szerintünk kóstoló szakmai vacsoráján ismét felvetődött az a kérdés, hogy milyen módon lehet az elsősorban külföldi látogatók és ügyfelek számára nehezen magyarázható ellentmondásokat kiküszöbölni az olaszrizling nevéből, a három szakmai szervezetek képviselői ezért arról döntöttek, hogy pályázatot írnak ki a fajta, illetve a belőle készült bor szinonimanevére.

 

A csütörtökön közzétett kiírás szerint a javasolt név nem sugallhat félreértést azzal, hogy továbbra is a fajta Olaszországgal, illetve a Riesling (rajnai rizling) fajtával való kapcsolatát feltételezi, nem lehet továbbá egyike sem a fajtára a szomszédos országokban vagy máshol jelenleg is használt neveknek: vlassky rizling, grasevina, Welschriesling, riesling italico.

Utalhat ellenben hangzásában, jelentésében az olaszrizling karakterére (például könnyed eleganciájára), földrajzi elterjedtségére (Kárpát-medence, Osztrák-Magyar Monarchia). Az új névnek könnyen ejthetőnek és jól megjegyezhetőnek kell lennie, előny továbbá, ha hangzásában emlékeztet az olaszrizling név hangzására.
Az augusztus 30-ig beküldendő javaslatnak a néven kívül rövid indoklást is tartalmaznia kell.

A beérkezett javaslatokat a három borászszervezet képviselői fogják előminősíteni, majd az általuk kiválasztandó öt jelöltet a borpiac szereplőinek (termelők, kereskedők, szakírók és fogyasztók) bevonásával tesztelik.

A győztes név kiválasztásáráról végül a három szervezet tagsága és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöksége fog dönteni. A választott szinonimanevet ezt követően a HNT bevonásával bejegyeztetik Magyarország és az EU illetékes hatóságainál, hogy a fajtamegjelölésnél szabadon választható alternatívát nyújtson.

A győztes pályázat benyújtója 60 palackból álló olaszrizling-válogatást nyer, amelyet október 8-án Budapesten, az Olaszrizling Október nagy kóstoló helyszínén adnak át.