Új pályázati lehetőségekre számíthat a falusi turizmus

Forrás: turizmus.com

 2015. december 19. 16:35

A Budapesti Gazdasági Főiskola Markó utcai épülete adott otthont pár nappal ezelőtt a FATOSZ konferenciájának, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium támogatott.

A falusi turizmus aktuális kérdéseiről, összetett problémáiról különböző témakörökben hallgathattak meg előadásokat a meghívottak, köztük a minősítési rendszerről, az étkeztetésről, a pályázati lehetőségekről és a népi építészetről is.

A konferencia előadói között voltak az NGM, FM, NÉBIH képviselői, de neves építészt és festőművészt is felkértek előadónak, akik a vendégházakról és környezetükről esztétikai aspektusból szóltak.

Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a falusi turizmus jelenleg hatályos jogi környezetét, annak esetleges gátjait sorolta fel, amelyben folyamatos egyeztetések vannak a szövetséggel. Kiemelte, hogy a FATOSZ a védjegyrendszerének működtetésében élen jár a többi szakmai szervezettel szemben és a falusi turizmus területén van a legtöbb védjegyes szolgáltató, továbbra is törekedni kell a minőségi szolgáltatások nyújtására és a minőség szinten tartására.

Miklovicz Péter, a Gordius Solutions Kft. ügyvezetője a 2014-2020-as időszak több milliárd forintos agrártámogatására hívta fel a figyelmet, különösen kiemelve a Fiatal Gazda pályázatot, az agrárgépek beszerzését, a kertészet és növénytermesztés nyújtotta pályázati lehetőségeket. Örvendetes, hogy némi egyszerűsített eljárásra, nagyobb és szabadabban elszámolható költségekre számíthatnak az egyes pályázatoknál. A helyi termelők, a családi gazdálkodók és fiatal gazdák nagyobb támogatást remélhetnek.

Dr. Badacsonyi Tamás, az NLC Tanácsadói Csoport Kft. cégvezetője a falusi turizmus pályázati lehetőségeiről személyes tapasztalatok alapján szólt. Elmondta, hogy milyen módon alakították ki Zalacsányon a Pálos resort elnevezésű vendégházukat pályázati forrásból. Mint megjegyezte, a 2007-2013-as pályázati ciklusban a vidéki turizmus, azon belül is a falusi szálláshely kialakítás markánsan volt jelen, míg a 2014-2020-as időszakban ez beszűkül. Akkor majd csak a mezőgazdasági gazdálkodást folytató turisztikai szolgáltató tud némi pályázati forrást elcsípni többek között turisztikai fejlesztésre.

A FATOSZ elnöke, Szalók Csilla a falusi turizmus multiplikátor és munkahelyteremtő hatása mellett az adott térség tradicionális értékeinek megőrzésére hívta fel a figyelmet, amely nemcsak az építészeti hagyományőrzésre, de a népi gasztronómia értékeinek megőrzésére is kiterjed. Ennek jegyében rendezték meg a konferencia szünetében a kézműves kolbász- és sajtkóstolókat.

A FATOSZ vezetői közül Fekete Mátyás és Benkovics László a falusi szállásadók engedélyeztetési, pénztárgép, minősítési, étkeztetési és egyéb problémáiról szólt, kérve az egyes hatóságokat, hogy könnyítsenek az adminisztrációs terheken, és egyszerűsítsék a szükséges szabályozásokat.

Zoltai Anna, a NÉBIH főosztályvezetője a falusi vendéglátó konyhájának higiéniai feltételeiről beszélve kiemelte, hogy a falusi vendégasztalon kínált fogások esetében is fontos a személyi és tárgyi higiénia betartása, a megbízható helyről való beszerzés, a nyersanyag nyomon követhetősége, a lehető legrövidebb idő alatt történő feldolgozása, magas hőfokon való kezelése és rövid idő intervallum alatt történő felszolgálása.