Új Ptk: Mikor jár a közvetítői jutalék?

 2014. március 02. 19:46

Mikor kell az utazásszervezőnek kifizetnie a közvetítői jutalékot? – leginkább ez a kérdés foglalkoztatta az Utazás kiállítás pénteki konferenciáján részt vevő utazási irodásokat Salamon András ügyvéd előadása kapcsán, amely a március 15-én életbe lépő új Ptk. változásait taglalta.

Az új Ptk.-ban új fogalom például a nem vagyoni kár és kártérítés helyébe lépő sérelemdíj, a közbenső és az előzetes szerződésszegés, de az új törvény szülötte a közvetítői, illetve tartós közvetítői szerződés is.

 

A turisztikai szakjogász hangsúlyozta: a közvetítői szerződések esetében az új Ptk. egyértelműen rendelkezik arról, hogy közvetítőnek nincs más feladata, csak az utazási szerződés létrehozásának elősegítése, s a közvetített szerződés további sorsától függetlenül – tehát az út bármilyen oknál fogva történő meghiúsulás esetén is – jár neki a jutalék, mégpedig az utazási szerződés megkötése időpontjában – ami Salamon András értelmezése szerint kógens rendelkezés.

A hallgatóság soraiban ülő Füri Mihályné, a Kartago Tours vezetője viszont annak a véleményének adott hangot, hogy az új Ptk. vonatkozó pontja nem kógens, azaz attól el lehet térni, ha a felek – esetünkben az utazásszervező és az utazásközvetítő – másként állapodnak meg, az új Ptk. sem korlátozza ugyanis a szerződési szabadságot.

Salamon András és az utazási irodások között abban nem is volt vita, hogy a szerződési szabadságba beletartozik, hogy a közvetítői szerződés tartalmát az utazásszervező és a közvető szabadon állapíthatják meg, beleértve annak rögzítését, mikor és milyen feltételekkel jár az közvetítői díj.

Tehát jogszerű, hogy az utazásközvetítői szerződésben az utazásszervező a jutalék fizetését az utazás megvalósulásához kösse – ezzel összhangban az utazási szerződésbe is bele kell írni hatálybalépésének feltételeit –, ily módon ha az utas elállása vagy más ok miatt nem valósul meg a közvetített szerződés, akkor nem jár a közvetítőnek díjazás.