Új rendelet a számlázási programokra

Forrás: MTI

 2014. július 03. 15:38

A gazdaság további fehérítése érdekében új rendeletet alkotott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), ebben a számlázó programok iránt támasztott követelményeket foglalja jogszabályba - közölte a tárca csütörtökön.

Az NGM kiemeli: a rendelet megalkotását a pénztárgépekkel és taxaméterekkel szemben támasztott új követelmények és informatikai lehetőségek tették időszerűvé.

A rendelet egyúttal korszerűsíti a számlázás és a nyugtaadás követelményeit, és teret nyit a számítógéppel előállított, illetve elektronikus nyugta adásának. Ezenkívül ösztönzi az adóellenőrzéshez szükséges elektronikus nyilvántartások vezetését, amivel hozzájárul az adóalanyok adminisztratív terheinek nagymértékű csökkentéséhez - írja az NGM.

A tárca közleménye szerint a július 1-jén hatályba lépett rendelet a számlázás és nyugtaadás szabályait foglalja egységes keretbe, összhangban az áfa törvény előírásaival. A rendelet egységesíti az adóügyi bizonylatokkal szemben támasztott követelményeket, a korábbi előírások egyetlen lényegi módosításával: a számlázó programokkal szemben is szigorúbb követelményeket támaszt, tekintve, hogy a pénztárgépekkel és taxaméterekkel kapcsolatos elvárások is szigorodtak.

A rendelet értelmében, ha a vállalkozó október 1. után kezd számlázó programot használni, akkor azt 30 napon belül be kell jelentenie az adóhatóságnak. Amennyiben a vállalkozó október 1-jét megelőzően is alkalmazott már számlázó programot, akkor azt elegendő november 15-ig bejelentenie. A jogszabály így elég felkészülési időt biztosít mindenki számára a bejelentésre - olvasható a közleményben.