Új, rendezvényhelyszínként is működő borozó Nemesnádudvaron

Forrás: turizmus.com

 2016. május 24. 13:50

A Hajós-Bajai borvidékhez tartozó Nemesnádudvaron, a Mária völgye Pincesoron újjáépült borospince nyitotta meg kapuit 2016 tavaszán. A tulajdonosok célja, hogy újra élettel töltsék meg a történelmi pincesort, népszerűsítsék a helyi borokat és programot nyújtsanak az ide érkezőknek.

Az Alföld déli részén fekvő Nemesnádudvar büszkesége a Mária völgye pincesor, mely takaros fehér házacskáival, kategóriájában sokak szerint az ország egyik legszebbje. Itt található az a borospince, melyet a nemesnádudvari székhelyű Knáb-N Kft. tulajdonosai építettek újjá és nyitottak meg a helyi értékek és tradíciók megőrzését szem előtt tartva.

 

A pincében egy 90 négyzetméter alapterületű, közel 60 fős borozót alakítottak ki tároló pincével, valamint a téglaboltozatos bemutató pincével. A stílusában egyszerre modern és hagyományőrzőegység áramellátását napelemek biztosítják. A motorosan leereszthető vetítővászonnak, a projektornak, valamint a kiépített hangtechnikának köszönhetően a borozóban előadások megtartására is van lehetőség. A helységek fölött festői kilátást nyújtó teraszt alakítottak ki. Az új egység a Knáb Panzió szolgáltatási körét gazdagítja.

 


A tulajdonosok célja a borkultúra és a Hajós-Bajai borvidék borainak népszerűsítése, a kínált boraikat döntően a pincesor és a település területén termelt szőlőkből állítják elő. A helyszínen borkóstolók, borvacsorák megtartására, bortúrák megszervezésére is van lehetőség. A pályázati forrásból megvalósult projekt 13,4 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

 

A vállalkozás fennállása során egyébként számos fejlesztést valósított meg, szabadidőparkot és csónakházat alakítottak ki, kölcsönözhető kerékpárokat vásároltak. A tervek szerint, a közeljövőben a pihenőparkban 200 fő befogadóképességű, fedett-nyitott közösségi teret alakítanak ki.