Új séf a tatai Platán Bisztró konyhájának élén

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. március 10. 16:59

A Michelin-ajánlással rendelkező Platán Bisztró vezetésére Pesti István, a két Michelin-csillagos Platán Gourmet executive chefje Mogyorósi Donátot kérte fel.

Mogyorósi Donát év elején vette át a tatai Platán Bisztró konyhájának vezetését Futó Gergelytől. Az ezt megelőző tíz évben Budapest top éttermeiben dolgozott. Pályafutása legmeghatározóbb szakaszának a budapesti Olimpia vendéglő konyhafőnöki pozícióját tartja.

Mogyorósi Donát munkában

Fotó: Platán Bisztró

A Platánnal korábbi stázsolása során ismerkedett meg testközelből, ekkor kapott lehetőséget arra, hogy közelebbről betekintsen a Michelin-csillagos Pesti István munkásságába. A fiatal szakember 2023 elején tért vissza, immár a Platán Bisztró head chef pozíciójába.

„A pályám elejétől követem Pesti István munkásságát, példaképemnek tekintem őt ­– vallja a Platán Bisztró vezető séfje. – Mindig inspirálónak tartottam a receptjeit és a gasztronómiáról alkotott filozófiáját, sőt a pályaválasztásomban is hatással volt rám. A Platánban sok-sok évvel ezelőtt stázsolhattam, és ez annyira meghatározó élmény volt számomra, hogy Pesti István felkérésére örömmel igazoltam a Platán Bisztróba."Az ételek megalkotásakor az étterem csapatának célja, hogy a vendégek ne egy fogással teljenek el, hanem változatos ízélményben legyen részük, és kettő, három vagy akár négy fogást – előétel, leves, főétel, desszert – is tudjanak választani. Ehhez és a változatos kínálathoz nagy segítség, hogy Tatán a legtöbb alapanyag helyben elérhető, és kiváló minőségű, mondják. A Platán Bisztróban elsősorban hazai alapanyagokat használnak, de nemzetközi alapokon nyugvó konyháról lévén szó, vannak olyan hozzávalók, amelyeket külföldről kell beszerezniük. Óriási előny, hogy jelentős részben a saját kertészetük látja el őket, de a városban van vadfeldolgozó is, a térségben pedig elérhetőek a kiváló minőségű, friss halak.

A tatai Platán 13 évvel ezelőtti megalapítása óta folyamatosan bővül: a Platán Bisztró és az immár két Michelin-csillagos Platán Gourmet mellett az egykori Eszterházy-birtok több, különálló épületében szálláshelyet, gourmet pékséget, cukrászdát, tóparti teraszt, kioszkot, az Udvarházhoz kapcsolódó várárokban építészeti díjas wellnessegységet működtetnek, és saját kertészetet is kialakítottak.

(Nyitókép: Mogyorósi Donát, fotó: Platán Bisztró)