Új szakaszba érkezett a „Gyógyító Régiók” projekt

 2013. december 12. 13:58

Jól halad az észak-magyarországi és az észak-alföldi régió egészség- és gyógyturisztikai versenyképességének növelését elősegítő, „Gyógyító Régiók" projekt. A program a Svájci - Magyar Együttműködési Program keretében Svájc támogatását élvezi.

Tavaszra elkészültek a feltáró orvos-szakmai kutatások, a nyár elejére pedig az orvos-szakmai feltételrendszert és megvalósítást összefoglaló kézikönyv. A turisztikai szakemberek kidolgozták az egyes egészségturisztikai termékeket, meghatározták a piacra-lépés komplex szolgáltatási csomagjait. Megtörtént a szóba jövő egészségturisztikai piacok felmérése, értékelése is. Előrehaladott állapotban van a márkastratégia kidolgozása és a piacralépéshez nélkülözhetetlen marketing-kommunikációs program összeállítása. Utóbbi meghatározott üzeneteket, mottókat igyekszik társítani az egyes termékekhez, csomagokhoz. Ezt nagymértékben segíti a szintén elkészült turisztikai vonzerő-leltár.

Megindult az egyeztetés az első körben bevonásra kerülő szállodákkal. A program a résztvevő egészségügyi intézmények, szolgáltatók és a partner szállodák stratégiai partnerségére épül. A debreceni tapasztalatok felhasználásával kidolgozás alatt van a medhotel teljeskörű szakmai leírása, ami egy kórházra épülő, de minden egészségturisztikai igényt kielégítő intézményi forma megszületését eredményezi.

Urs Wagenseil, a programot segítő svájci egészségturisztikai szakértő a legutóbbi konzultáció alkalmával elégedetten nyilatkozott a program orvos-szakmai részéről. A program kulcselemének a hosszútávú fenntarthatóságot szavatoló központi koordináló szervezet felállítását tartja. A központi szervezet működését a szintén kidolgozás alatt álló komplex informatikai rendszer szolgálja majd ki. Rövidesen megindulnak a képzési programok is, amelyek a közös munkában részt vevő menedzsmenteket és a személyzetet készítik fel a közös munkára és a vendégek fogadására.

A több mint egymillió frankos támogatási összeg felhasználását követően a projektet további öt éven keresztül működtetni, hasznosítani kell. Végső célja a „Gyógyító régiók" védjeggyel fémjelzett, a térségvezető szállodáiban és a Mátrai Gyógyintézetben, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában vagy a régióban elérhető, orvosi evidenciákra alapozott egészségügyi szolgáltatás-csomagok kialakítása, majd értékesítése, nem csak idehaza, hanem külföldön is.

A munkát a kezdetektől figyelemmel kíséri a Magyar Turizmus Zrt. is, amely kész a maga eszközeivel támogatni a piacra lépést és a tevékenység kibontakozását.