Új szárnnyal bővült a villányi Bock Hotel Ermitage

Forrás: MTI

 2015. január 22. 18:34

Kibővült a Bock Hotel Ermitage: a négycsillagos szálloda 334 millió forintból kialakított új szárnyát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter avatta fel Villányban csütörtökön.

A 70 százalékban európai uniós támogatást élvező beruházás keretében a hotel szobáinak száma 19-ről 31-re nőtt, wellness-részleggel, és a luxust kedvelő vendégek igényeit is kielégítő elnöki lakosztályokkal gazdagodott.

Semjén Zsolt beszédében a hotel bővítését a nemzeti önbecsülés, a családi gazdaságok és a tulajdonos, Bock József borász személye szempontjából is példaértékűnek nevezte.
A politikus szerint a bor, a borkultúra, a gasztronómia a nemzet identitása szempontjából meghatározó tényező. A külhoni magyarság megmaradásában fontosak a kulturális estek, a történelem és a nyelvórák, de a kiemelt szerep jut a magyar gasztronómiának is - mondta. "Egy töltött káposzta, paprikás csirke és a hozzá való magyar borok tekintetében olyanok is felfedezik a magyarságukat, akik már harmadik, vagy negyedik generációsok és alig pislákol bennük a magyar identitás" - fogalmazott. Úgy vélte, a gasztronómia egy kapocs, amin keresztül visszatalálhatnak kultúránkhoz, történelmünkhöz és magyar identitásukhoz.

Kitért arra, hogy a kormány számára megkülönböztetett jelentőségük van a családi vállalkozásoknak. E gazdaságok öröklési adóját éppen azért törölték el, hogy minél erősebbek, versenyképesebbek legyenek, hosszú távú befektetéseikkel Magyarországot gazdagítsák - tette hozzá.
Semjén Zsolt szerint Bock József személye arra példa, miként lehet a nehézségeket leküzdve, kemény munkával egyről a kettőre jutni.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar kormány továbbra is elkötelezett a hazai vállalkozások támogatása mellett. Szavai szerint Magyarország hosszú távú versenyképességének feltétele, hogy a turizmusban működő vállalkozások képesek legyenek fejlődni, új munkahelyeket létrehozni, kapacitásaikat bővíteni.

Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben kétszámjegyű volt a turizmus fejlődése, és 2007 és 2013 között mintegy 1100 turisztikai projekt kapott támogatást, amelynek eredményeként 500 milliárd forint turisztikai beruházás valósult meg Magyarországon.
Villányról szólva megjegyezte, hogy a kisvárosban ezen idő alatt 6,5 milliárd forint értékű beruházás kapott támogatást.

Úgy vélte, ennek, a térség adottságainak, az itt élők összefogásának, a közösség erejének, a belföldi vendégforgalom növekedésének is köszönhetően Villány idegenforgalmi szerepe nőtt, 2006-hoz képest megduplázta forgalmát, s jelentősen hozzájárult a magyar gazdaság jó teljesítményéhez.

Varga Mihály jelezte: a kormánynak továbbra is határozott célja, hogy segítse ezt a fajta törekvést, amely a hazai és külföldi vendégek számára vonzó, turizmusból profitáló környezetet teremt. Magyarázata szerint ezért is döntött úgy a kabinet, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban a támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztési célra fordítják. Összehasonlításként elmondta, hogy ez az arány a korábbi időszakban 16 százalék volt.

Bock József azt emelte ki, hogy családja a borászat mellett az 1990-es évek közepétől foglalkozik vendéglátással, a folyamatos fejlesztések révén kialakított szállodájuk 2012-ben kapott négycsillagos minősítést.

Hepp-Ripszám Andrea, a szálloda vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a hotel szinte mindig 100 százalékos kihasználtsággal működik, vendégeik 90 százaléka magyar, 10 százaléka külföldi, akik elsősorban Németországból és az Egyesült Államokból érkeznek.