Új turistaház az Országos Kéktúra debreceni szakaszán

Forrás: debrecen.hu

 2017. július 04. 20:04

Az Erdőspuszta ökológiailag és turisztikai szempontból is kiemelt fontosságú Debrecen számára. A terület több nagyobb pihenőcentrum és számos kisebb közjóléti attrakciónak ad helyet. Az elmúlt időszak legjelentősebb beruházása az Országos Kéktúra útvonalfejlesztéshez kapcsolódik.

Ennek részeként teljesen megújította a Nyírerdő Zrt. a Fancsikai kilátót, elvégezte egy 8,1 kilométeres turistaút rendbetételét, és stabilizált egy 4,3 kilométeres kerékpározható utat is. Így most már a Vekeri-tótól a Mézeshegyi tavak érintésével a Panoráma úti becsatlakozásáig tipikus erdei körülmények között lehet kerékpározni.

A Hármashegyi Pihenőcentrumban a társaság felújított több meglévő padot, asztalt, tűzrakóhelyet és esőbeállót, valamint az 1980-ban épült büfé épületét is korszerűsítette. Ezeken túl a túraútvonal mellett 21 új fedett és fedetlen pihenőhelyet létesített. A másik jelentős beruházás az új Hármashegyi Kilátó megépítése volt. A Hármashegyi Pihenőcentrum az egyik kiemelt pihenőövezete az Erdőspusztának.

A legújabb fejlesztéssel a Halápi Erdészet használaton kívüli irodaépületéből - átalakítással és kismértékű bővítéssel - egy korszerű turistaházat alakított ki a Nyírerdő Zrt. A társaság azért döntött a létesítmény kialakítása mellett, mert szeretnék felhívni a figyelmet a Debrecen környéki értékekre, az alföldi erdők kínálta kikapcsolódási lehetőségekre. A természetjárók a környéken számos természeti és épített nevezetességet találnak, az Országos Kéktúra útvonala is a közelben halad el. A turistaház természetesen nemcsak az esetleg távolról érkező túrázókat várja, hanem a megyeszékhelyen és a környező településeken élőket is.

Az új turistaház földszint- és tetőtér beépítéssel rendelkezik, a beépített alapterülete 194 m2. Az épület teljes felújításon esett át: a tetőszerkezetet és nyílászárókat kicserélték, a külső falakat és a tetőteret hőszigetelték.

A földszinten egy – rendezvények lebonyolítására is alkalmas – közösségi teret alakítottak ki, és ezzel egy légtérben étkező található. A két helyiséghez teakonyha kapcsolódik. A tetőtérben négy kétágyas szoba kapott helyet, valamennyi saját fürdőszobával és mosdóval rendelkezik.

Bővebb információ: https://www.debrecen.hu/hu/debreceni/hireink/ujabb-fejlesztes-az-orszagos-kektura-utvonal-debreceni-szakaszan