Új utakon az ország légi kapujához

 2011. március 01. 23:21

A turisztikai iparág és az egész magyar gazdaság kiemelt érdeke a budapesti repülőtérhez kötődő közúti és tömegközlekedési infrastruktúra fejlesztése, ehhez akár az Új Széchenyi-terv részeként, akár más forrásokból eszközöket kell biztosítani. Egyebek mellett ezzel a felhívással fordult a parlament Sport és Turizmus Bizottsága Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez, miután a testület ferihegyi kihelyezett ülésén megismerkedett a Budapest Airport fejlesztési terveivel és a rövidesen megnyíló SkyCourt (Égi Udvar) terminálépülettel.

A testület a napirend megtárgyalását követően határozatot fogadott el, amelyben felkérte a kormányt, hogy tegyen lépéseket az ország egyetlen jelentős nemzetközi repülőterének korszerű felszíni összeköttetésének fejlesztése, a ferihegyi gyorsforgalmi út mentén tapasztalható rendezetlen állapotok felszámolása érdekében. Ezzel tovább bővült az a széleskörű összefogás, amely a budapesti repülőtér és a helyi önkormányzatok, valamint érdekelt környékbeli vállalkozások részvételével jött létre.
Az ülésen Jost Lammers, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport vezérigazgatója tartott átfogó tájékoztatót a folyamatban lévő nagyszabású beruházásokról, kiemelve, hogy a privatizációs szerződésben vállalt 261 millió eurós beruházások 82%-át már megvalósította a Budapest Airport. A bizottság tagjai szinte egybehangzóan elismeréssel szóltak az elmúlt évek repülőtéri befektetéseiről. A Budapest Airport vezetésével egyetértésben kiemelten fontosnak nevezték a repülőtéren kívüli infrastrukturális fejlesztéseket, amelyekhez felajánlották segítségüket is. Az ülésen a Budapest Airport ismertette a 2012-re tervezett Cargo Város tervét, majd végül a helyszínen mutatta be a képviselőknek az új 2-es terminálépület, vagyis a SkyCourtot, amely újabb aktualitást ad a kapcsolódó közúti fejlesztéseknek.
 „A repülőtér megközelíthetőségét is érintő infrastruktúra-fejlesztést a Budapest Airport korábban már több alkalommal is sürgette, azonban a közös gondolkodáson túl lényeges eredmény eddig nem született.” – jegyezte meg az ülést követően Jost Lammers, majd hozzátette: „A  bizottsági ülés tapasztalatai alapján a Budapest Airport bízik abban, hogy végre megkezdődhet a valódi közös munka az úthálózat fejlesztése érdekében, amely nem csak a repülőtér számára fontos, hanem a dél-pesti régió, a magyar turisztikai ágazat és az egész magyar gazdaság hasznára válhat.”