Új útvonalak vándortáboroknak

Forrás: turizmus.com

 2018. január 23. 13:45

Tizennégy útvonalon indulhatnak útnak nyáron a felsős és középiskolás diákok csoportjai, akik idén az erdei és vízi vándortáborok mellett kerékpáros programokra is jelentkezhetnek.

Az erdei és vízi táborokban idén 21 000 forintos részvételi díjjal vehetnek részt az általános iskolás felsősök és a középiskolások, összesen tízezren. Az újdonságokról először Révész Máriusz, a téma kormányzati biztosa, a programok ötletgazdája számolt be. 14 útvonalon – 5 erdei, 5 vízi, 3 kerékpáros és 1 kombinált vízi-kerékpáros – indulnak a vándortáborok az Országos Erdészeti Egyesület, a Magyar-Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében. Az erdei, kerékpáros és vízi vándortáborok útvonalai végig vezetnek az ország legszebb területein: a Dunakanyarban, az Őrségben, a Szigetközben és az Alsó-Duna szakaszon, a Bakonyban, a Mecsekben, a Mátrában, a Bodrog és a Felső-Tisza vidékén. Az a cél, hogy a természetet és a kulturális értékeket megismerhessék a gyerekek, a kormány támogatásával, és hogy valós élményeket, kalandokat szerezzenek a virtuális valóság mellett.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos

Fotó: turizmus.com

A kerékpáros és vízi táborokban a szervezők bocsátják a gyerekek részére a megfelelő bicikliket, hajókat és a túrázáshoz szükséges további felszereléseket. A vízi vándortáborokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a kerékpáros vándortáborokat a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, míg az erdei vándortáborokat az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja. Az útvonalak mellett bővül a résztvevők köre is, hiszen az oktatási intézmények mellett csoportot szervezhetnek a civil szervezetek vagy éppen az egyházi közösségek is.  Folytatódik a kísérő pedagógusok számára szervezett, kedvezményes árú továbbképzés, melyen tavasszal több, mint ezren vehetnek részt. Tavaly már 500-an végezték el ezt a táborvezető képzést. Ők a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

A legzöldebb nyári programot kínáljuk a diákoknak, hiszen tudatosan törekszünk arra, hogy minél kisebb legyen a vándortáborozók ökológiai lábnyoma: tartós felszerelési tárgyakkal váltjuk ki az eldobhatókat, megtanítjuk a vízzel és energiával való takarékoskodás fontosságát. A szervező munkáját nyereményjátékkal is szeretnénk megköszönni – mondta el Zambó Péter, az erdei vándortáborokat szervező Országos Erdészeti Egyesület elnöke.

Az osztálykirándulásokat és a hagyományos vándortáborokat május 14. és szeptember 16. között rendezik meg a Szigetközben, a Felső-Tisza vidékén, a Bodrogon, a Dunakanyarban Esztergomnál, Pakson és egy közös helyszínen a Bringásvándorral, a Körösök-vidékén. A programokra minden alapfokú köznevelési vagy szakképzési intézmény, valamint civil szervezet pályázhat – foglalta össze Schmidt Gábor, a VíziVándor táborokat szervező Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A http://www.vandortabor.hu honlapon keresztül már lehet jelentkezni a vízi és erdei vándortáborokra, míg a kerékpáros útvonalakra február 1-én nyílik meg a regisztráció. Ugyanekkor kezdődik a jelentkezés a gyalogos és kerékpáros vándortábor-vezető pedagógus továbbképzés tavaszi időszakára.