Újabb 19 kastély a Forster Központ kezelésében

Forrás: turizmus.com

 2014. november 23. 15:37

A Magyar közlönyben megjelent azt a kormányhatározat, mely szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től 19 kastély átkerül a Forster Központ kezelésébe.

Mint a határozat fogalmaz, a Kormány kiemelt célnak tekinti a Nemzeti Kastélyprogram részét képező kiemelt jelentőségű, a nemzeti kulturális örökség részét képező kastélyok fejlesztését és egységes kezelését. Ennek érdekében elrendeli, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelésében lévő 19 műemlékegyüttes, és a hozzájuk tartozó ingatlanok – az ingatlanok őrzéséhez, karbantartásához, kezeléséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételek átadásával és a jogi helyzet rendezésének költségeivel együtt – teljes körűen kerüljenek a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vagyonkezelésébe.

 

A határidő azonnal, de legkésőbb 2015. március 1. Ezzel együtt az ingatlanokkal együtt az MNV Zrt. költségvetésében az ingatlanok fenntartására és felújítására szolgáló teljes forrás, évente 1 135 millió forint tartós állami támogatás is átadásra kerül a Forster Központ költségvetésébe.

A határozat  felhívja a nemzetgazdasági minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az Európai Unió 2014–2020 közötti tervezési és költségvetési időszakának tervezése során az egyes operatív programokban legyenek kiemelt figyelemmel a Nemzeti Kastélyprogram Program turisztikai fejlesztéseinek forrásigényére.

A 19 kastély:

1. Acsa, Prónay-kastély és parkja,

2. Aszód, Podmaniczky-kastély,

3. Aszód, Podmaniczky–Széchenyi-kastély (Zöld-kastély),

4. Bajna, Sándor–Metternich-kastély és parkja, uradalmi istálló,

5. Bicske, Batthyány-kastély és parkja,

6. Dénesfa, Cziráky-kastély,

7. Geszt, Tisza-kastély,

8. Gyömrő, Teleki-kastély,

9. Iszkaszentgyörgy, Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyegyüttes és parkja,

10. Jánosháza, Erdődy–Choron-várkastély,

11. Kisbér, Batthyány–Wenckheim-kastély,

12. Mihályi, Dőry-kastély,

13. Somogysárd, Somssich-kastély,

14. Soponya, Zichy-kastélyegyüttes és parkja,

15. Sopronhorpács, Széchenyi-kastély,

16. Szany, Püspöki kastély,

17. Szécsény – Benczúrfalva, Benczúr-kastély,

18. Váchartyán, Rudnay-kastély,

19. Vassurány, Schilson-kastély.