Vesztésre áll a booking.com Németországban

Forrás: turizmus.com

 2015. december 26. 14:42

A Német Szállodaszövetség december 23-án közleményben ismertette a Német Versenyhivatal (Bundeskartellamt) döntését, miszerint megtiltja a Booking.com-nak bármilyen árparitás alkalmazását feltételei között szerződéseiben.

A német és európai piacvezető foglalási portál a jövőben sem szélesebb, sem szűkebb körű paritásos klauzulát nem alkalmazhat német szállodai partnereivel szemben. Ellenkező esetben több százmillió euró büntetésre számíthat.

A Versenyhivatal kötelezte a Booking.com-t, hogy törölje üzleti feltételei és partner megállapodásaiból a vonatkozó előírásaikat.

A Német Szállodaszövetség főtitkára, Markus Luthe közleményében üdvözölte a Versenyhivatal egyértelmű és következetes döntését, mert „az idén már egyszer módosított, enyhébb MFN klauzulák is egyértelműen versenyellenesek, a trösztellenes törvényeket is megszegték és így hátrányosan érintették a hoteleket és a vendégeket egyaránt".

 

Mint ismeretes, már 2015 márciusában a Német Versenyhivatal  kifogásolta a Booking.com által alkalmazott legjobb ár (best price) gyakorlatot a német szállodákkal kötött szerződésekben, annak ellenére, hogy egy másik bíróság ezt a gyakorlatot egy másik foglalási platform, a HRS esetében már megtiltotta.

Európa több országának versenyhivatali vizsgálatai következtében a Booking.com végülis könnyített feltételein, azaz az árparitást és foglalási elsőbbséget már nem követelte más platfomokkal (OTA) kapcsolatosan. Ugyanakkor a szállodák (láncok) saját onlinbe disztribuciós rendszereivel szemben a paritási klauzulát fenntartották, azaz a szállodák a saját honlapjukon nem adhattak olcsóbb árat, mint amit a Booking.com-on használnak. Így a szállodák saját direkt csatornáikon sem informálhatták vendégeiket olcsóbb áraikról.

„A német és európai szállodák nem fogadják el vállalkozói szabadságukat korlátozó feltételeket a piaci árak és feltételek vonatkozásában, akadályozva XX.századi eszközökön, mint telefon, fax, email formájában történő ajánlások küldését"—nyilatkozta Markus Luthe.

A Német Szállodaszövetség örül annak, hogy a Versenyhivatal a szűkebb klauzulákat sem tartotta elfogadhatónak, így biztosítva a fair versenyt az online disztribucióban, melynek jelentősége és dominanciája jelentős.

Javasolják vendégeiknek, hogy a foglalási portálok ajánlatai mellett keressék a legjobb ajánlatokat a szállodák saját honlapjain is.

Részleges bírósági ítéletek már születtek Franciaországban, Olaszországban és Svédországban is.

Magyarországon i a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)vizsgálatot folytat az online foglalások témájában, az elemzés a GVH honlapján megtalálható.

***

A The Priceline Grouphoz tartozó Booking.com elnöke amszterdami közleményében kifogásolta az Európában egyedülálló német bírósági döntést, mely a többi ország gyakorlatától eltérően nem engedélyezi a szűk paritásos klausula (narrow MFN parity clause) alkalmazását Németországban. A Booking.com fellebbezni kíván a bíróságnál.

A kiadott közlemény szerint a francia, az olasz, a svéd, az ír, az angol, a lengyel, a görög, a dán, a holland, a svájci versenyhatóságok nyilvánosan elegendődnek tartották, hogy a Booking.com  2015. júliusától szállodai szerződéseiből levette a széles árparitásos (wide price parity) kitételeket.

„A szűk paritás alkalmazása révén a fogyasztóknak nem kell mindig több száz honlapot átnéznie, hogy megtalálják a legjobb árat."

A Booking.com Németországban  a bírósági döntés értelmében egyenlőre a szűk MFN clausulát nem alkalmazza, ugyanakkor a többi európai országban az árakra és foglalási feltételekre vonatkozó szűk MFN feltételeket megtartja.