Újabb kalandokat élt át az Év Utazója: külüzés, repülés, zuhanás

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 02. 15:10

Halászlé, paprika, pálinka, betyárok és Petőfi? Igen, ezekről is ismerjük a Dél-Alföldet. Az Év utazója azt is megmutatta a múlt héten, hogy a gasztroélmények és a népi hagyományok mellett milyen extrém kalandok várják a régióba látogatókat.

Bár nagy magasságok nincsenek errefelé, sétarepüléssel pótolható a magaslati levegő. Jucinak a repülőgép vezetése is megy, s nem félt a gépből kiugrani sem!

Friss összeállítás a Travelo, az Index és az Indavideo oldalain, részletes beszámolók itt: http://evutazoja.hu. A kulisszatitkokért, a legfrissebb pillanatképekért, s mindazért, ami a filmből kimaradt, keresse az Év Utazóját a Facebook-on, Instagramon és a Foursquare-en!

Gasztrobuli a Dél-Alföldön! Juci ezúttal a halászok hagyományait fedezte fel Baján és környékén. Bemelegítésnek Érsekcsanádon a Rév Csárdában bográcsban főzték a halászlét. Juci a profi szakácstudományt igénylő művelet minden lépésében részt vett, még a tűzifát is felhasogatta. Baján Halászati Mini Skanzen is található. Aki még nem tapasztalta, milyen erőnlét szükségeltetik a kelt tészta dagasztásához, itt megteheti, ahogyan Juci is: sárközi borsos kalács készült a paticsfalú halásztanyák melletti nagy kemencében. Amikor a kicsi kalácskák megsülnek, tejfölös, borsos kacsazsírba forgatják őket. Régen ezzel várták a vendégeket, de ezt fogyasztották a halászlé mellé is. Levezetésként a csapat motorcsónakból is megnézte a környéket: a bajai Dunán fekete gólyát, gémet és kormoránt is láthatnak, akik a nyomukba lépnek!

Ópusztaszerre nemcsak a Feszty-körkép miatt érdemes ellátogatni. A Nemzeti Történeti Emlékpark időutazásnak is beillik: a honfoglalás korába vagy a századelő hétköznapjaiba korabeli tevékenységek segítségével is odaképzelhetjük magunkat. A kártolás és a körmön fonás mellett a külüzés is szerepelt a programban. Az utóbbi Juci szavai szerint nem más, mint „paprika porrá őrlése antik kondigéppel”. Kalandkedvelőknek kihagyhatatlan a sövény- és a fűzfafonat-labirintus, amelyekben kilométereket bolyonghat a gyanútlan túrázó. Lehet számháborúzni is!

Ha valaki hiányolná az extrém élményeket: Juci repülőt is vezetett a Dél-Alföld felett! A szegedi repülőtérről némi szimulátoros és földi oktatás után már repült is utazónk a motoros vitorlázórepülővel. A pilótával együtt hullámvasút-manővert is bemutattak. Juci fülig érő szája arról tanúskodott, hogy bőven jutott aznapra is adrenalin. Ha Szeged, akkor nem maradhatott ki a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) felkeresése sem.

Hódmezővásárhelyen wakeboardozni is lehet a SunCity Szabadidő- és Vízisport Centrumban, de Juci a változatosság kedvéért ezúttal jetski-vel tett jó néhány kört. A Kökénydombi Csárdában elköltött betyáros adag ebéd után Juci kilépett a semmibe: háromezer méter magasságban másodmagával ugrott ki Békéscsaba felett a repülőgépből. Az út felét szabadesésben, 40 másodperc alatt tette meg. – Azt hiszem, a legextrémebb élmény eddigi életemben! Az ernyő nyitásakor a pörgés megszűnt és nyugalomáradat váltotta fel…csak mosolyogtam és ezt éreztem: MÉG! MÉG! MÉG! Eddig féltem a magasságtól, most már szerelmes vagyok belé! – írta Juci a blogjában és a Facebook-on.

Ezek az élmények várják még a Dél-Alföldre látogatókat: a Gyulai vár, Móra, Erkel és Petőfi szülőháza, számos fürdőkomplexum, a Csipkeház Kiskunhalason, túzokok Dévaványán, Makovecz-túra Makón, Gemenc,, a hajósi pincefalu, kenutúra, csabai házi kolbász, pálinkafőzdék.

Juci az utolsó héten a fővárosban kalandozik. Tartson Ön is az Év Utazójával!

https://www.facebook.com/azevutazoja

http://instagram.com/evutazoja

https://foursquare.com/user/87368239

 

Extrém programajánlókért, s minden más kikapcsolódási tippért keresse a www.itthon.hu oldalt!

 


Dobos Judit tíz héten keresztül járja Magyarországot és teszteli a pörgésre vágyóknak összeállított, kalandos programokat. Minden héten másik belföldi turisztikai régióba látogat el, utazása során háromfős profi stáb kíséri. Az általuk összeállított 8-10 perces anyagok hetente jelennek meg a Travelo, az Indavideo és az Index oldalain.

 

Juci beszámolói a www.evutazoja.hu oldalon is követhetők. Az adott heti programokat élőben is megosztják az Év Utazója Facebook oldalon, Instagramon, illetve Foursquare-en.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet mérföldkőnek tekinti az Y generáció médiafogyasztási szokásaihoz igazodó új kommunikációs csatorna használatát. A ’80-as, 90-es évek szülöttei jellemzően előnyben részesítik az online felületeket a tájékozódáskor és utazásaik szervezése során, a nekik szóló, intenzív audiovizuális ingert jelentő tartalmak hatékonyabbak a belföldi utazásra ösztönző üzenetek célba juttatásához.