Újabb üteméhez érkezik a Club Aliga fejlesztése

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 25. 18:50

A szükséges infrastrukturális fejlesztéseket követően a Club Aliga a Balaton egyik meghatározó turisztikai központjává válhat, amely többek között számos munkahely létrehozásával támogatja majd a helyi gazdaságot, továbbá a hazai turizmust, valamint felélénkítheti a balatoni hajós forgalmat is.

Az Appeninn Nyrt. a felújítás és a fejlesztés szándékával, valamint egy komplex üdülőközpont kialakításának tervével, közvetetten, társbefektetővel együtt vásárolta meg az üdülőközpontot 2019-ben, hogy egy hosszú távú projekt keretében megújítsa, elérve, hogy a Club Aliga a Balaton és Kelet-Közép-Európa egyik legkedveltebb turisztikai célpontjává válhasson – olvasható a cég közleményében.

A fejlesztések első szakaszában, még abban az évben megkezdődött a terület részleges rehabilitációja, a használaton kívüli és életveszélyessé vált épületek lebontásával és a zöld területek rendezése. Az idei szezonra a strand területe is megújult, amelynek teljes területe a jövőben is nyitva áll majd a helyi lakosok előtt, akik – az üdülőtulajdonosokhoz hasonlóan – térítésmentesen használhatják a strandot. Az ide érkező látogatók számos új szolgáltatással találkozhatnak, ilyen többek között a frissített kínálattal rendelkező büfésor, az újonnan kihelyezett mobil szaniterekkel kiegészült strand, valamint a családosok kényelmét és a gyermekek felhőtlen időtöltését elősegítő játszótér. Mindemellett számos civil-, főiskolai és sportszövetségi esemény kap ingyenesen lehetőséget arra, hogy rendezvényeket tartson a területen.

Újabb üteméhez érkezik a Club Aliga fejlesztése

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

 

Kikötőfejlesztés, hotelépítés

A Club Aliga hosszú távú fejlesztésének szerves részét képezi a kikötő területének fejlesztése és egy hotel építése is.

A teljes balatoni vitorlásturizmus szempontjából komoly potenciállal rendelkező kikötő átfogó felújítása a jövő év őszétől kezdődően, várhatóan kétéves munka keretében valósul majd meg, amelynek részeként a jelenlegi 168 férőhelyes kikötőt az üzemeltető 213 férőhelyesre bővíti, illetve épül majd egy új, modern kikötőépület, valamint a parti étterem továbbfejlesztése is a rövid- és középtávú tervek között szerepel. A kikötő fejlesztésével a társaság célja, hogy megerősítse a Club Aliga szerepét a balatoni hajózás életében. A szálláshelykínálat fejlesztésének eredményeként pedig előreláthatólag 2023 végéig a Club Aliga területén egy egész évben működő, 4 csillagos, több mint 160 szobás szálloda épül fel. A hotelhez wellnessrészleg, konferenciaközpont, sportpályák, játszóterek, boltok és kávézók is tartoznak majd.

A projekt megvalósításával a balatoni turizmus egy újjászületett turisztikai központtal, a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok hozzáférhető, de a mai igényeknek megfelelő pihenési lehetőséggel gazdagodnak, az Appeninn részvényesei számára pedig egy kiváló hozamtermelő képességgel rendelkező fejlesztés teremthet értéket – írták a közleményben. Az Appeninn tőkeerős, a fejlesztés iránt elkötelezett tőzsdei vállalatként viszonyul a munkához és minden egyéb körülmény is adott az évtizedek óta elhanyagolt üdülőterület sikeres megújításához.

A projekt nemzetgazdasági szempontból történő kiemelése nemcsak kiszámíthatóbbá teszi a fejlesztések ütemezését, hanem számos új munkahelyet is teremt a térségben, amelyek így még hamarabb jöhetnek létre – fogalmaztak.

Az idei fejlesztéseket illetően a koronavírus-járvány, illetve annak gazdasági hatásai nem befolyásolták érdemben a cég terveit, hiszen hosszú távú fejlesztési projektről van szó. A Club Aliga fejlesztése kapcsán az elmúlt néhány hónapban tapasztalható gazdasági lassulás ellenére is sikerült tartani a tervezett ütemezést. A belföldi turizmus további bővülésére számít a társaság hosszabb időtávon, ami megerősíti szakmai elképzeléseit a korszerű szálláshely-kínálat kialakításából folyó üzleti lehetőségekről, amellyel összhangban tovább dolgoznak a szektorban kínálkozó terjeszkedési lehetőségeken.

 

Folyamatos tájékoztatást ígérnek

A fejlesztéssel kapcsolatos tervek véglegesítése jelenleg is folyamatban van, a Pro-Mot Hungária Kft. pedig folyamatosan tárgyal Balatonvilágos Község Önkormányzatával a terület fejlesztésével kapcsolatban. Mind a Kft., mind a közvetett tulajdonos Appeninn Nyrt. arra törekszik, hogy az Önkormányzattal folytatott tárgyalások lezárásáig is – a lehetőségeihez mérten – a lehető legszélesebb körű tájékoztatást nyújtsa a helyi lakosok, valamint a közvélemény számára, akár közvetlenül az Önkormányzat számára nyújtott tájékoztatással, akár az Appeninn Nyrt. által közzétett nyilvános, bárki számára hozzáférhető tájékoztatásaival – hangsúlyozza a közlemény.

A társaság ősszel tervezi azon fejlesztési terveknek az ismertetését, amelyekkel kapcsolatban érdemi tájékoztatásra és egyeztetésre van lehetőség, mert már konkrét elképzeléseket tartalmaznak.

A cég meggyőződése, hogy a megújuló Club Aliga az egész régió számára előnyökkel jár majd: az Appeninn szálláshely-fejlesztései – amellett, hogy hosszabb távon jelentősen erősítik a tőzsdei vállalat eredménytermelő képességét – a hazai turizmus és a térség gazdaságának újbóli fellendítéséhez is hozzájárulnak; az üzemeltető PRO-MOT Hungária Kft. pedig a község támogatása céljából tette át 2020-ban a székhelyét Balatonvilágosra, illetve a településen várhatóan a PRO-MOT Hungária Kft. lesz a legnagyobb munkaadó.

 

Történelmi háttér

A Club Aliga múltját illetőn a terület 1902 óta egy magánkézben lévő üdülőtelep volt, egészen addig, amíg a II. világháborút követően megkezdődött a területen lévő ingatlanok kisajátítása, amelynek eredményeként a „fürdőterületet” zárttá nyilvánították.

A rendszerváltozást követően egészen 2006-ig az üdülő állami tulajdonban volt, ekkor, a még külföldi befektető tulajdonában álló PRO-MOT Hungária Kft. a terület egy részén tulajdonjogot, illetve a további részeken vagyonkezelői jogot szerzett a Magyar Állammal kötött vagyonkezelői szerződés alapján. Ezen időszak alatt semmilyen fejlesztés nem valósult meg a területen, a fokozatosan romló állapotú ingatlanok és az elburjánzó zöldnövényzet erodálta a terület szépségét.

Ezt követően 2018-ban a korábbi tulajdonos a PRO-MOT Hungária Kft. értékesítését határozta el, amelynek eredményeképpen végül 2019-ben került ismét hazai befektetők kezébe a Club Aliga az Appeninn Nyrt. és befektetőtársa révén.