Újabb zarándokszállással gazdagodik a Mária Út

Forrás: turizmus.com

 2015. június 30. 12:54

A Mária Út részeként ősztől új zarándokszállás várja a zarándokokat és a turistákat Nyíregyháza-Nyírszőlősön, 35 férőhellyel.

A projekt keretében a Kótaji Római Katolikus Egyházközség a működési területéhez tartozó Nyíregyháza-Nyírszőlősön a Mária Út M01 szakaszán kíván a zarándokok és egyéb vendégek számára a jelenlegi komfort nélküli szállás helyett a XXI. századi zarándokok igényeit is kielégítő zarándokszállást létrehozni, valamint a turisztikai programkínálat fejlesztésével a zarándokok számára is lehetővé tenni Nyíregyháza szakrális, kulturális és turisztikai értékeinek megismerését.

 

A Mária Út a Kárpát-medence Mária kegyhelyeit köti össze, a kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől a romániai Csíksomlyóig vezet. A szóban forgó a zarándokszakasz érinti Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, ezen belül is a zarándokút egyik szakasza Rakamaztól Nyíregyháza-Nyírszőlősig, majd a következő szakasz a megyeszékhelytől tart Máriapócsig a megyén belül.

Elsősorban a Mária Út zarándokai, de egyéb turisták-vendégek számára is igénybe vehető lesz a Széchenyi 2020 program segítségével Nyíregyháza-Nyírszőlősön a Csabagyöngye u. 37. sz. alatt felépülő Buczkó Atanáz Közösségi és Zarándokház.

A létesítmény 35 fő részére 3 egyágyas, 1 kétágyas és 2 15 ágyas szobában tud szállást biztosítani a Mária Út zarándokai, nagycsaládok, egyházi csoportok, közösségek és baráti társaságok számára 2015 őszétől. A zarándokház szolgáltatásai közé fog tartozni a vendégek számára az igény szerinti étkezés biztosítása, valamint a projekt részét képező mikrobuszos szolgáltatás üzemeltetésével a vendégek számára Nyíregyháza város és vonzáskörzetének szakrális, kulturális és turisztikai értékei megismerésének az elősegítése.

A zarándokház mint Nyíregyháza turisztikai kínálatát bővítő új típusú szálláshely létrehozása és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások elindítása 113. 148. 000 Ft európai uniós támogatás segítségével valósul meg, és 3 új munkahelyet teremt.