Újdonságok a Lázár Lovasparkban

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. március 25. 10:46

A Gödöllő melletti Domonyvölgyben több mint két évtizede létesült Lázár Lovasparkban a pandémia alatt is fejlesztettek, csütörtökön az újdonságokat mutatták meg utazási irodák képviselőinek és a sajtónak.

A magyarosan, többek között pálinkával és pogácsával fogadott csapatnak Darázs György, a Lázár Lovaspark igazgatója tartott a bebarangolás előtt egy rövid tájékoztatót arról, mit fejlesztettek, újítottak az elmúlt időszakban, mert mint kiderült, a pandémia okozta korlátozások idején ezekre fókuszáltak.

Elmondta, hogy 2021-ben beépítették, teljesen megújították a Tornácos csárdát, amely most már a Lovas terem nevet viseli és amelynek a megnövelt méretű nyílászárói belülről még látványosabbá tették a vendég elé táruló, festői Domonyvölgyet. A terem már nagy méretű vetítővászonnal és projektorral is rendelkezik, ideális helyszín konferenciák számára is.

Ami a programokat illeti, fontos változás, hogy mivel az országban a kínálatokból egyre inkább hiányoznak a táncos, muzsikás folklórműsorok, a Lázár Lovasparkban ezentúl ilyen programot is lehet igényelni. Ízelítő is járt a színvonalas programból, amelynek keretében az új felállású, öttagú cigányzenekar muzsikált Horváth Zoltán prímással és a Magyar Köztársaság Érdemrenddel kitüntetett, Guinness-rekorder Radics Sándor cimbalomművésszel az élen. A muzsika mellett a Csattanó néptánc-csoport, valamint Szalay Fatima népi énekes is fellépett.

lazar

A Lázár Lovasparkban idén már táncos, muzsikás folklórprogramokat is lehet igényelni

Fotó: Irházi János

 

Ezután meglátogattuk a 2019-ben átadott Lazareum múzeumot, de épp mielőtt beléptünk volna, megérkezett lovaskocsival Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, 12-szeres fogathajtó világbajnok, hogy köszöntsön bennünket és kellemes időtöltést kívánjon.

lazar

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, 12-szeres fogathajtó világbajnok

Fotó: Irházi János

A múzeum filmvetítéssel színesítve mutatja be a kerék, a kocsi, a magyar lovassport és a Lázár-testvérek – Vilmos és Zoltán – sportpályafutásának történetét.

A lovaspark bejárása a 250 néző befogadására – de akár ezer fős állófogadás, céges rendezvény számára is alkalmas – fedett lovardában folytatódott. Itt megmutatták nekünk az épülő új lovastúra megállót, ahol szálláshelyek is várják majd a nyeregben érkező vendégeket. A túra a falusi udvar és a Szent László-kápolna megtekintésével zárult. Búcsúzóul pedig még megnéztük a Tornyos csárdát, a Vadásztermet és Vili bácsi pincéjét is.

Darázs György elmondta, egy időben akár három rendezvény is megtartható a Lázár Lovasparkban anélkül, hogy a résztvevők egymást zavarnák. Szintén újdonság, hogy hétvégeken már nem csupán csoportok, hanem családok is eltölthetnek egy napot a parkban, svédasztalos ebéddel, kemencés büféétkezéssel, lovasbemutatóval és pónilovaglással fűszerezve a kikapcsolódást.

lazar

A Gödöllő melletti Domonyvölgyben több mint két évtizede létesült Lázár Lovasparkban a pandémia alatt is sokat fejlesztettek, újítottak

Fotó: Irházi János

Emellett rendre szerveznek tematikus eseményeket is: ilyen volt például tavaly a Szent Iván nap, az autós találkozó vagy az elektromos kerékpárosok összejövetele. Idén a kocsikázást kivették a garantált alapprogramból – ez a szezonban már feláras szórakozás lesz. Az igazgató bevallása szerint csak azért kényszerültek erre a lépésre, mert a szektor nagy részéhez hasonlóan ők is munkaerőhiánnyal küszködnek.