Ujgur ízek a Keletinél

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 05. 11:18

Egész Európában egyedi étkezde nyílt a Keleti Pályaudvar tőszomszédságában: ujgur ételeket süt-főz itt egy kedves hölgy, Mihray Ümer, aki kiválóan beszél magyarul.

Talán kevesen tudják, hogy Kína észak-nyugati részén Xinjiang tartományban tízmillió ujgur él, de megtalálhatóak itt a hanok, kazahok, kirgizek, mongolok és a hui nemzetség tagjai is. Oroszország, Mongólia, Kína, Tibet, India, Afganisztán, Tadzsikisztán, Kirgizisztán és Kazahsztán határolja az 1955 óta autonóm területet, ahol még űrrepülőtér is található.

A konyhán érezni az iszlám hatását, főleg birkahúst esznek, sokféle friss zöldségekkel, gazdagon fűszerezve. Az étkezés a családi összejövetelek fő „programja”, több generáció él együtt általában, nagycsaládi formában. Bortermelő régió ez, híres a szőlő és a mazsola. Szeretnek teázni, étkezés után édességet, gyümölcsöt, sajtot esznek. Nyelvükben az üzbégekhez hasonlítanak, gasztronómiájuk is részben az üzbég-török ízvilágot idézi.  Nem ismeretlen náluk a pörkölthöz és a lángoshoz hasonló étel sem.

S hogy miért nyit étkezdét egy Szombathelyen földrajz szakon végzett ujgur tanár a VII. kerületi Garay utcában?  Erre Mihray csak ennyit válaszolt: elege volt már a tanulásból és a tanításból, főzni viszont nagyon szeret. Egy ismerőse ajánlotta a kiadandó pici üzlethelyiséget.

 

Inni Mihraynál csak kardamomos meleg teát lehet, szerinte a hideg üdítők vagy sörök nem illenek a meleg ételekhez. Nem árt előre bejelentkezni, ugyanis a legtöbb étel frissen készül, és az alapanyagok beszerzéséhez jó előre neki kell készülni. A bérlő üzletvezető maga dagasztja-tekeri-fonja-veri a különleges ujgur tésztát, számos ételük alapját, amely nem hasonlít sem az olasz, sem a kínai vagy a magyar tésztafélékhez.

Bár a közelmúltban nyitott, máris sok a törzsvendég. Kínaiak is járnak hozzá, főleg itt tanuló diákok, de olyan magyarok is, akik kint dolgoztak és megismerték ezt az érdekes, ugyanakkor a hagyományos kínaitól teljesen elütő ízvilágot.

Fotók: Okolicsányi Zoltán