Ujhelyi adócsökkentéssel és a turisztikai szektorral közösen küzdene a kivándorlás ellen

Forrás: turizmus.com

 2015. október 27. 20:21

Az adóterhek csökkentésével és az idegenforgalmi szektor fejlesztésével lépne fel a kivándorlás ellen Ujhelyi István.

A magyar politikus strasbourgi sajtótájékoztatóján így fogalmazott: "... a rendkívül magas adóterhelések, az alacsony bérek és a magas munkanélküliség miatt százezrek hagyták már el Magyarországot. Egy vezető munkaközvetítő cég legfrissebb statisztikájában azt jelezte, hogy a kiürülő szakmák sorába felkerültek az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók, az informatikusok, a kamionsofőrök, a varrónők, a hentesek, felszolgálók és cukrászok mellé már a targoncások is."

Ujhelyi rámutatott, hogy felmérések szerint ma már minden hatodik magyar külföldön, főként nyugaton akarja keresni a boldogulását.

Az MSZP európai parlamenti képviselője emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság nemrég elfogadta a "Youth on the S.P.O.T." elnevezésű programjavaslatát, amely az egyik legtöbb embert foglalkoztató ágazat, a turizmus bevonásával segítené a munkahelyteremtést és az ifjúsági munkanélküliség felszámolását. "Európában a GDP közel tíz százalékát a turisztikai szektor adja, közvetlen módon tízmillió munkahelyet garantálva és majd kétmillió vállalkozásnak nyújtva megélhetést. Magyarországon is mintegy 500 ezer munkahelyet közvetlenül vagy közvetve a turizmus generálja" – mutatott rá Ujhelyi, hozzátéve: idén nyáron már arról szóltak a hírek, hogy bár jól teljesít a magyar turizmus, az erősödő kivándorlás hatásának köszönhetően egyre kevesebb az ágazatban dolgozó szakember.

A politikus szerint Magyarországnak is csatlakoznia kellene ehhez a kezdeményezéshez. A kormánynak meg kellene mutatnia, hogy kész egy olyan megállapodásra a turisztikai ágazattal, amely magyarországi munkához és képzéshez segítheti az egyre nagyobb számban kivándorló magyar fiatalokat.