Ujhelyi István két javaslata turizmus ügyben

Forrás: turizmus.com

 2014. október 21. 21:17

Október 22-én hivatalosan is benyújtja a Turizmus Intergroup megalakításáról szóló javaslatát Ujhelyi István az Európai Parlamentnek – tudtuk meg a magyar politikus munkatársaitól. Ettől független az elmúlt héten bejelentett másik kezdeményezése, a S.P.O.T.

A menetrend szerint november 26-án az Európai Parlament frakciói szavaznak majd arról, hogy melyik intergroup megalakítását támogatják, s melyiket nem. (A Turizmus Intergroupról október 8-án számolt be a Turizmus Panoráma Bulletin.)

December 9-én a frakciók vezetői találkoznak és hoznak döntést a kérdésben. Végül, december 11-én fogadják majd el a végleges listát az intergroupokat illetően. Ha három frakció vezetésének támogatását bírja egy intergroup, akkor már nyert ügye van a kezdeményezőknek. A Turizmus Intergroupot hat frakció és több mint száz képviselő biztosította támogatásáról, eddig.

Időközben, a HOTREC elmúlt heti közgyűlésén, Rigában Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának turizmusért felelős alelnökeként egy újabb turisztikai kezdeményezést ismertetett. A turisztikai szektor és az Európai Parlament, illetve az Európai Bizottság újszerű együttműködésére tett javaslatot a magyar politikus.

Ujhelyi István rámutatott, hogy „az Európai Uniónak nincs egyértelmű és egységes, az ágazat valamennyi részletét és problémáját kezelő turizmuspolitikája. (...) A turisztikai szektor az egyik legnagyobb befolyással bíró gazdasági ágazat, amely érdemben befolyásolja a növekedési és foglalkoztatottsági adatokat. A világ GDP-jének 9 százalékát ez a szektor termeli meg. Európában csak tavaly 10 millió munkahelyet biztosított a turizmus, az európai tagállamok foglalkoztatási rátájának 4 százalékát. A szektor teljesítménye pedig még a gazdasági válság idején is növekedést mutatott, még ha lassulót is. Ezt a képességet ki kell tudni használni más célokra is...(Ujhelyi) személyes kezdeményezéseként meghirdette a Tourism on the S.P.O.T.-programot (S.P.O.T.=Special Partnership of Tourism), amely egy új megközelítésű együttműködés az európai intézményrendszer és a turisztikai szektor között" – adta hírül az mszp.hu.

A S.P.O.T.-program és a Turizmus Intergroup között annyi az összefüggés, hogy utóbbi segítheti az előbbi minél jobb megvalósítását. Ujhelyi munkatársaitól megtudtuk azt is, hogy a S.P.O.T. részleteinek kidolgozása most zajlik. A cél egy progresszív együttműködés kialakítása az európai intézmények, így a Bizottság és a Parlament, valamint a szektor között. Az elképzelés szerint olyan ppp- (private public partnership) programokat lehet majd megvalósítani, amelyek munkahelyeket hoznak létre a szektorban.