Újítások és kütyümentes övezet Sárváron

 2014. július 07. 16:17

Új óriáscsúszdákat és „kütyümentes övezetet" is létrehoztak annak a 150 millió Ft-os beruházásnak a részeként, amelyet Sárváron valósítottak meg a turizmus fejlesztése érdekében.

Ezekhez egy fillér uniós támogatást sem vettek igénybe, ami manapság kuriózumnak számít – - mondta Vancsura Miklós, a fürdő vezetője.

Az évente hétszázezer vendéget fogadó fürdő és maga a város, a magyar desztinációk között igen előkelő helyett tölt be. 2013-ban a legnépszerűbb termálfürdős települések között, a teljes vendégforgalom alapján, a negyedik legnépszerűbb település volt. Az idei attrakciófejlesztésnek valószínűleg az lesz a hatása, hogy az eddigieknél is többen jönnek Sárvárra, mondta Vancsura.

 

A gyógyfürdő egyébként a nyarat arra is fel szeretné használni, hogy bizonyos társadalmi problémákra is felhívja vendégei figyelmét. Egyes országokban a mobiltelefonok által okozott függőség már olyan méreteket öltött, hogy gyógyintézetet is hoztak létre annak érdekében, hogy megkönnyítsék a technológia foglyainak életét. Sárváron most figyelemfelhívásként, telefoneldobó versenyt szerveznek. Arra szeretnének rávilágítani, hogy  tudatosabban kellene használni kommunikációs eszközeinket. A június 11-én, Sárváron zajló eseményre országgyűlési képviselőket, polgármestereket is várnak. A versenyre egyébként lehet még jelentkezni péntek reggel 10.00 és 10.30 között, a fürdő bejáratánál.

A figyelemfelhívó akciónak kutatási alapjai is vannak: Az üzletemberek 43 százaléka nyáron azért sem tudja kipihenni magát, mert napi egy-három óra munkát igyekszik beszúrni a nyaralás programjai közé.  Egy másik felmérés szerint: az emberek több mint  harmada viszi el az útra laptopját. A kikapcsolni képtelenek 17 százaléka súlyos munkamániás: a családi nyaralás alatt is naponta több órát dolgoznak – olvasható a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő közleményében.

Vancsura Miklós, a fürdő igazgatója elmondta: ezekre a megdöbbentő tényekre szeretnék felhívni a figyelmet azzal, hogy egy „kütyümentes" övezetet hoztak   létre a fürdőben. Ezen a részen csak mesekönyveket lehet olvasni, vagy a gyerekekkel lehet játszani. Itt, akár társasjátékozhatunk, rajzolhatunk, papírrepülőt hajtogathatunk vagy akár vízi pisztolyozhatunk a kicsikkel, de itt az sem  eretnek dolog, ha chat helyett beszélgetünk egymással.

A szakember szerint nem a modern technológiával van a baj, hanem azzal, hogy hagyjuk magunkon eluralkodni a függőséget. Mindezen leginkább az segít, ha tudatosan használjuk eszközeinket. Ennek első terepe lehet mondjuk a nyaralás. Okos telefonunk segítségével rengeteg információhoz juthatunk a  nyaralás helyszínéről. Az applikációk segítségével tartalmasabbá tehetjük azt a néhány napot, amit pihenéssel töltünk. Ugyanakkor tudnunk kell azt is, hogy mikor kell kikapcsolni a gépet, hogy mi magunk is kikapcsolódhassunk - mondta.

A verseny egyik szakmai partnere egy londoni telekommunikációs cég magyarországi leányvállalata. Rokás Bence, Secfone Europe kft. ügyvezetője elmondta: minden mobilszolgáltatónak az volna a feladata, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy okos telefonok és az online világon kívül is van élet. A mainál jóval tudatosabban kellene használni telefonjainkat, laptopjainkat, különben könnyen függővé válunk. Akit a kütyümentes övezetek kialakítása idegesít, az sürgősen utazzon el Kaliforniába, itt már a telefonfüggőségnek gyógyintézete is van. Brit kutatók 2008-ban azonosították a nomofóbiásokat (telefonfüggőket) azokat az embereket, akik idegességet tapasztalnak, amikor nincs hozzáférésük a mobil technológiához. - mondta a telefonszolgáltató igazgatója.

Rókás Bence hozzátette, nem Sárváron találták fel ezt a „sportágat": a finnországi mobiltelefon-hajító bajnokság minden évben nagy tömegeket vonz egy hasonló esemény. Ide oroszok, németek, amerikaiak, hollandok és osztrákok is elzarándokolnak, hogy lássák az eseményt. Az eddig legmesszebbre dobott telefon közel 90 métert repült a levegőben. Idén az augusztus 20-án tartandó sárvári döntő előtt, selejtezőket tartanak Szombathelyen, Győrben és Budapesten és Balatonfüreden  is.