Újjáéled és szállodával is gazdagszik a Bem tér

Forrás: turizmus.com

 2020. október 01. 18:04

Megújul és új funkciót is kap a mára omlásveszélyes állapotba került, a budai Bem téren álló Radetzky-laktanya. A legendás épület 1840-ben élelmiszerraktár volt, később kaszárnyává alakították át, de működött börtönként is. Újjáépítése után szálloda is helyet kap benne.

Az eredetileg klasszicista stílusú épületet a Fekete Sas utca felől már kapott néhány oda nem illő beavatkozást az elmúlt évtizedekben, sőt bele is bontottak az épületbe, volt olyan terv is, amely néhány homlokzatszakasz műtárgyszerű megtartását leszámítva az épület teljes bontásával számolt – adja hírül octogon.hu építészeti portál.

Mint írják, a korábbi beruházók fejlesztési elképzelései számos, az épület városképi jelentőségéhez kötődő szempontot figyelmen kívül hagytak, ennek mentén indultak meg bizonyos bontási munkák, melyeket hatósági úton állítottak meg. A jelenlegi tulajdonos egy részben lebontott, jelentősen leromlott állapotban lévő épületet vett át.

A megújuló Bem tér látványterve – a Dunára néző épületrészből szállodát alakítanak ki

Fotó: octogon.hu

Végül a befektetők felkérésére egy a műemléki felújításokban nagy tapasztalattal rendelkező irodát kértek fel, akik UNESCO-szempontoknak is megfelelve lehelnek új életet nemcsak az épületbe, hanem annak környezetébe is.

A terveket a többszörös Ybl-díjas 3h Építésziroda tervezői (Szegedi Dóm látógatóközpont, Pannonhalmi bazilika megújítása, MOME Campus, a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója) készítették. A Bem téri épület városképi jelentőségű főhomlokzatát megőrzik, díszeit helyreállítják, az új funkciók kialakításával nyitottabb, befogadóbb lesz az épület – írják.

A frekventált helyen lévő, parkra és a Dunára néző épületrészből egy mintegy 130 szobás szállodát alakítanak ki, míg nyugatra, a szálloda mögött irodák kapnak helyet.

A tervezők az új épületszárnyba közösségi teret is terveznek, ahová majd bárki betérhet. Ezzel a Bem tér a budai oldal egyik szép és vonzó pontjává válna.

Kapcsolódó cikkek