Újjászületett a firenzei dóm keresztelőkápolnája

Forrás: MTI

 2015. szeptember 20. 16:41

Megkezdődött az állványok eltávolítása a firenzei dóm keresztelőkápolnájánál, amely október 25-én lesz látható teljes szépségében másfél éves restaurálás után.

A Keresztelő Szent Jánosnak szentelt keresztelőkápolna helyreállítása 2014 februárjában kezdődött el. Ezt megelőzően utoljára hetven évvel ezelőtt, 1938 és 1944 között restaurálták a Santa Maria del Fiore firenzei székesegyház főbejáratával szemben álló keresztelőkápolnát.

Az 1059-ben felszentelt kápolna egy szabályos oktogon. Nyolc oldalát a toszkánai Carrara bányáiból hozott fehér és a Pratóból származó zöld színű márvánnyal díszítették. A restaurálás mindenekelőtt a keresztelőkápolna falainak megtisztításából állt, de helyreállították a töredezett vagy rongált falrészeket is. A 2 millió eurós (600 millió forintos) beavatkozást részben olaszországi szponzorok, közöttük pénzintézetek is finanszírozták.
A keresztelőkápolna északi kapujának restaurálása is véget ért: az arany szobrokkal díszített 14. századi bronzkapu a firenzei dómnak az október 29-én felavatandó új múzeumában lesz látható. A keresztelőkápolna északi bejáratánál pedig egy másolat helyettesíti.