Újjászületett a Mátra vallásturisztikai gyöngyszeme

Forrás: turizmus.com

 2015. április 29. 12:08

A ferences szerzetesek által működtetett Mátraverebély–Szentkút, a hívők leglátogatottabb magyarországi búcsújáróhelye hamarosan megújult kínálattal várja látogatóit.

A fejlesztés eredményeképpen minden igényt kielégítő, komplex vallásturisztikai központ kialakítására került sor a Mátra lábánál, amely hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt meghatározó vonzerőt képvisel majd.

Felújítási munkálatai végéhez közeledik a festői hegyvidéki környezetben fekvő búcsújáróhely, Mátraverebély–Szentkút. A több mint 800 éves múltra visszatekintő kegyhely életének egyik legmeghatározóbb megújulásán esett át.

A kegyhelyre érkező látogatók nagy száma miatt már a középkorban templomot építettek Mátraverebély faluban, ahonnan a hívők körmenetben vonultak a Szentkút völgyében található forráshoz.

Napjainkban évente körülbelül 200 ezer zarándok érkezik Szentkútra, így fontos volt, hogy az idén megújuló búcsújáróhely felújítása és kiépítése során nemzetközi színvonalú, látogatóbarát vallásturisztikai komplexummá alakuljon, ugyanakkor megőrizze régi értékeit, hangulatát és nyugalmát.

Ennek szellemében kívül és belül is megszépült a basilica minor ranggal bíró műemléki védettségű barokk kegytemplom, felújításra került a rendház és a templomkert, valamint prioritást élvezett a szabadtéri misézőhely liturgikus terének és a szent kút környékének rendezésére is.

A felújításnak köszönhetően a búcsúra érkező hívek elszállásolása sem jelent már gondot, a megújult szálláshelyeken egyszerű, mégis igényes, egy vagy akár több ágyas szobák is helyet kaptak. A kiválóan felszerelt fogadóépületben galéria, kávézó, étterem, vetítőterem és mosdó várja a látogatókat, a rendezvényteremben pedig lehetőség nyílik esküvők, konferenciák, egyéb rendezvények megtartására is.

Szentkút májustól októberig – a vallási ünnepekhez kötött programokkal, különböző tematikájú zarándoklatokkal – várja a híveket: június végén Szent László királyunkra emlékezünk lovas zarándoklattal, a júliusi Sarlós Boldogasszony ünnepen pedig az együtt járók, jegyesek, fiatal házasok, gyermekre és gyermeket várók zarándoklatára kerül sor. A legnagyobb ünnep az augusztus 15-én és 16-án megrendezésre kerülő Nagyboldogasszony-főbúcsú.

Ilyenkor az ünnepi körmeneten jellemző az adott tájegységek népviseletébe öltözöttek felvonulása, így a sokadalomban egymás mellett láthatók a palócföldi települések változatos szín- és formakincset őrző női ruházatai.

A nagybúcsúk idején jelen lévő búcsújárók, zarándokok, valamint a turisták számára egyaránt kényelmes és biztonságos közlekedést tesz lehetővé az új útburkolat, valamint a támfalhoz tartozó átépített tereplépcsők és gyalogoshidak.