Újjászülettek a bakonyi Gyilkos-tó szálláshelyei

Forrás: turizmus.com

 2021. június 24. 12:33

A Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola és a Hubertlaki Kulcsosház felújítása során az ökotudatosság volt az első számú szempont.

Két erdei szálláshely is megújult a Bakonyban, a bakonyi Gyilkos-tónak is nevezett Hubertlaki-tó közelében. A Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola épülete, valamint az Erdei Vándortáborok legkedveltebb útvonalának egyik táborhelye, a Hubertlaki kulcsosház is a környezettudatosság jegyében nyerte el új formáját.

„Szigetszerű, napelemes rendszerrel és a ház vízellátásának kiegészítését szolgáló fúrt kúttal biztosítottuk, hogy a természetjárás akkor is környezettudatos maradjon, amikor úgy döntünk, hogy a zöldben alszunk” – mondta a házak átadásán Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója.

A korábbi cserépkályhás fűtési rendszert is biztonságosabbá tették, szigetelték a homlokzatot, cserélték a nyílászárókat, sőt, az Erdei Iskolát hőszivattyús fűtéssel is ellátták. A Hubertlaki ház érdekessége, hogy a napelemes rendszert akkumulátorokkal is kiegészítették, így az épület akár egész évben megújuló energiából fedezheti az áramellátását. A szobákban teljes egészében kicserélték a berendezési tárgyakat, az erdei iskolához kapcsolódóan pedig bővültek a játszótéri elemek. Drótkötélpálya, csúszdával, mászófallal ellátott kéttornyú vár és háromüléses hintaállvány csábítja játékra a vendégként ide érkező gyerekeket, erdei iskolás csoportokat. Az erdőpedagógiai foglalkozások alkalmával használt eszközök egy része is kibővült, új távcsöveket használhatnak az iskolai közösségek az izgalmas vadlesprogram során.

A Hubertlaki Kulcsosház

Fotó: Aktív Magyarország

Az Erdei Iskolának a hajdani betyárok búvóhelyeként elhíresült Gerence-patak völgyében fekvő Huszárokelőpuszta 4 hektáros gondozott parkja ad otthont. A 36 fő befogadására alkalmas, vendégházként is működő szálláshelyet és játszóterét az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) közreműködésével, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Irodától kapott közel 57,5 millió forintos támogatással és 6,8 millió forintos önerővel újította fel az erdészet.

A község külterületén, az Öreg-Bakony északnyugati szegletében fekvő 18 fős Hubertlaki Kulcsosház pedig ugyanebben a konstrukcióban 23 millió forintos támogatást kapott, melyet a Bakonyerdő további 3 millió forinttal egészített ki. A ház mellett az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 6 millió forintos támogatásával egy szabadtéri erdei pihenőhelyet is kialakítottak.

A Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola

Fotó: Aktív Magyarország

A szálláshelyek környékén a Magas-Bakony, a Pápai-Bakonyalja és a Pápa-Devecseri-sík reménykedik abban, hogy felfedezni valót kínálhat az arra vágyóknak. A kulcsosháztól csupán 500 méterre található Hubertlaki-tó az országos Kék-túra úthálózat szerves részét képező „Kék-kereszt” útvonal mellett változatos arculatával, páratlan látvánnyal kecsegteti az ide látogatókat.