Újra eredeti formájában látható a keszthelyi kastélypark

Forrás: MTI

 2015. december 10. 14:00

A korabeli tervek felhasználásával befejeződött az 1800-as évek végén viktoriánus mintára épült keszthelyi kastélypark helyreállítása, amelyre több mint 400 millió forintot fordítottak.

A sajtónak bemutatott munkálatokat ismertetve Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója elmondta: a 244 millió forintos európai uniós forrásból, valamint a Miniszterelnökség által biztosított 160 millió forintból a jelenlegi park nyolc hektáros területét állították helyre és cserélték ki a földalatti közműveket. A rekonstrukció alkalmával az 1885 és 1889 között az angol Henry Ernest Milner által, viktoriánus mintára kialakított parkot az eredeti tervek felhasználásával alakították újjá. A területen több mint négy hektárnyi gyepet, valamint több ezer fát, cserjét és más növényt gondoztak, telepítettek.

Fotó: Helikon Kastélymúzeum

 

A nemzetközi jelentőségű magyarországi történeti kastélyparkok egyikének számító keszthelyi múltját illetően az igazgató felidézte: 1945-ben súlyos károkat szenvedett, később nagyobb részén katonai objektumot alakítottak ki, 1986-ban pedig közúttal szelték ketté. Akkoriban kisebb helyreállítás is történt, de nem a történeti hitelesség jegyében – tette hozzá. A mostani munkálatok során felbontották az 1980-as években készült aszfalt utakat, helyükre pedig szórt kavicsos burkolat került vissza. Eredeti formájában állították helyre a tavat – amelynek a vízfelülete is csaknem megkétszereződött –, a rajta átvezető rusztikus fahidat, továbbá a szökőkutakat, amelyeket modern gépészeti és világítástechnikával egészítettek ki. A díszkivilágítást és a sétautakat is eredeti formájukban állították helyre, újból kialakították az egykori hercegnői kamarakertet, archív fotók alapján gyártatott padokat helyeztek ki a park területén.

A Miniszterelnökség által biztosított forrásból fedezték az öntözőrendszer, valamint a szivattyúházak újjáépítését, továbbá új attrakcióként fényfestést lehetővé tevő projektorokat szereltek fel, amelyek jövő nyártól adnak új látványosságot Keszthelyen.

Pálinkás Róbert kitért arra is, hogy a Helikon Kastélymúzeumban idén összességében mintegy 2,6 milliárd forint értékű fejlesztés zárult vagy zárul le, amiből a legjelentősebb a kastély felújítása, de ide tartozik a Festetics-mauzóleum októberben befejezett 175 millió forintos rekonstrukciója is. Terveik szerint 2016-ban a balatoni fejlesztési programból 950 millió forintos, a várak és kastélyok felújítására szolgáló programból 1,5 milliárd forintos forrás felhasználására nyílik lehetősége a Helikon Kastélymúzeumnak.