Újra itt a szívószálmentes augusztus

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 01. 14:37

Idén augusztusban a Felelős Gasztrohős Alapítvány újra a szívószálak mellőzésére buzdít. Kezdeményezésükhöz idén a Night Mayor Budapest is csatlakozik.

Ha nyár, akkor a jeges limonádé, szörp, koktélok és a bulizás mindenkinek eszébe jut. Arra már kevesebben gondolnak, hogy ezek milyen környezeti hatásokat vonzanak. Gondoljunk csak egy koncert utáni képre valamelyik nagy szabadtéri helyszínen; eldobható műanyag poharakon, szívószálakon taposva tartunk a kijárat felé. Ezeket pedig jó esetben összeszedik és szelektálják, de sokszor a kommunális szemétlerakóra, onnan pedig a vizeinkbe, tengeri állatok testébe, gyomrába is kerülhet. A videót, amelyben egy teknős orrából próbálnak kihúzni egy szívószálat, talán már senkinek sem kell bemutatni.

“A tavalyi nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy idén augusztusban is szívószálmentességre ösztönzünk mindenkit. Úgy gondoljuk, hogy sok kis lépéssel is nagy eredményeket lehet elérni és ha valaki lemond a szívószálról, később a többi egyszer használatos műanyagot is könnyebben iktatja ki az életéből” - mondta el Vighné Boóc Judit, az alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője.

A régen még luxuscikknek számító szívószál manapság automatikusan kerül a poharunkba, ha egy étteremben vagy szórakozóhelyen fogyasztunk. A kb. 20 perces használatért azonban nagy árat fizetünk, hiszen több mint 500 év alatt bomlik le és ekkor sem tűnik el teljesen, csak apró darabokra esik szét. A Gasztrohős számításai szerint egyetlen átlagos hazai étteremben annyi szívószálat használnak évente, amellyel 3 kézipoggyász méretű bőröndöt tölthetünk meg.

“A Night Mayor Budapest a város éjszakai életének fenntarthatóbbá tételéért dolgozik, ezért Egyesületünk meglévő és leendő pártoló tagjai is örömmel csatlakoznak a Szívószálmentes Augusztushoz. Akkora a lelkesedés, hogy a nyár innentől “örökké tart” a pesti éjszakában és augusztustól a vendégek vagy egyáltalán nem kapnak szívószálat az italukba vagy kérésre PLA (iparilag komposztálható) szívószálat kaphatnak. Ezzel a lépéssel számításaink szerint havonta közel 160.000 szívószálat vonunk ki a pesti szemetesekből. Összesen a helyek évente közel 400 kilométernyi műanyagszemetet kerülnek el, és ha egymás mögé raknánk akkor majdnem kétszer körbe érné a Balaton partját. Reméljük ezzel olyan mozgalmat indítunk, ami pár éven belül teljesen száműzi a műanyagot a városi éjszakából.” - mondta Német G. Dániel, a Night Mayor Budapest egyesület képviseletében.

Mostantól tehát könnyebb dolguk lesz a környezettudatos vendégeknek, nem szükséges előre mantrázni a “Köszönöm, nem kérek szívószálat mondatot”, hiszen a Felelős Gasztrohős részéről 22 budapesti és 2 vidéki Fenntartható Vendéglátóhely tart szívószálmentes hónapot, ezek a: Smúz Café, a Fruccola mindhárom egysége, a Mártogatós, a Jardinette Kertvendéglő, a Funky Pho, az Urbanfood Cafe&Coworking, a HILDA, a Törökméz, a HellóAnyu, a Larus, a Kőleves, a Szimpla Kert és a Szimpla Háztáji, a Doblo, a Pohárszék, a N’iceroll, a Slow Foodiez, a Four Bites, a Placc Café, a BB’z Bar, az Almalomb és a Yes Chef.

A Night Mayor hálózatból az akcióhoz egyelőre 43 budapesti vendéglátóhely csatlakozott ahol mostantól nincs szívás a műanyaggal; Grund, Budapest Park, Szimpla Kert, Szimpla Háztáji, Akvárium Klub, Kazimir, Kertem, 360 bár, Krak’n’town, Leo Budapest, KIOSK Budapest, BABEL Budapest, Jamie’s Italian, Pest-Buda, 21, Pierrot, Spíler, Spíler Sanghai, Jamie Oliver’s Pizzeria, Hintaló, Kék Ló, Lumen, Doblo, Ötkert, Zsiráf, Mazel Tov, Tereza, Napozó, 4BRO Downtown, Instant-Fogas, Robot, Larm, Liebling, Pont, Frame, Pontoon, Központ, Dobrumba, Három Holló, Élesztőház, Kobuci Kert, BB’Z Bar and Grill és az Esetleg Bisztró.

A Gasztrohősök és a budapesti éjszaka nagykövetei augusztus 5-én a Szabadság hidat is szívószálmentesítik egy flashmob keretében; arra biztatnak mindenkit, hogy hozzon magával egy jeges italt, fröccsöt vagy érkezzen rúzsban és bizonyítsák be együtt, hogy bármi lehet szívószálmentesen is finom!

Kapcsolódó cikkek