Újraindul a Budafoki Pincejárat

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. február 24. 17:58

Március 4-én rajtol el a méltán népszerű rendezvénysorozat, amely tavaly rekordszámú vendéget vonzott a budafoki pincékbe és a programba bekapcsolt helyszínekre. Csütörtökön belekóstolhattunk ezek varázsába.

„A főváros bornegyede szeretnénk lenni” – mondta csütörtökön délután a Várszegi Pincészetben szervezett sajtótájékoztatón Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere, majd kibővítette azzal, hogy „a pincejárat olyan, mintha a közös gyermekünk lenne, nevelgetjük, formáljuk, időt és energiát fektetünk bele, és évről évre látjuk, miként cseperedik, fejlődik”.

Tény, a programsorozat rohamléptekkel bővül és vonz egyre több, elsősorban magyar vendéget, hisz tavaly már elérték a rekordnak számító tízezres látogatószámot. A polgármester büszkén jelentette ki, hogy immáron a hetedik évadot kezdik el. Közben csatlakozott hozzájuk a Promontorium Borlovagrend is, amelynek célja a minőségi szőlőtermesztés és bortermelés elősegítése, támogatása. „Elsőként Budapest lakosságának kell megmutassuk magunkat, ők pedig azután hozzák a külföldieket” – magyarázta a polgármester.

A sajtótájékoztatón Szepesfalvy Anna alpolgármester elmondta: „nem akarják véka alá rejteni” Budafok borát és a pincészeteket, ezért is indították el a Pincejárat-Bornegyed projektet, amelynek keretében 2023 a Megújuló Tradíciók Éve címet viseli, ahol a több generáción átívelő bor- és pezsgőkészítés, az új és a régi, a megújulás és a hagyomány találkozik, és ahol az idősebb generáció átadja tudását a fiataloknak, akik a hagyományosból egy teljesen újat hoznak létre a régi értékek megőrzése mellett.

Karsay Ferenc polgármester, Szepesfalvy Anna alpolgármester, Deutsch Anita művészeti vezető és Tipold Annamária projektmenedzser ismertette az idei programot

Fotó: turizmus.com/Irházi János

És hogy ez miként valósul meg a gyakorlatban, arról sokat mesélt a résztvevőknek Várszegi Viktor borász, a Várszegi Pincészet tulajdonosa. Közben pedig, a hordók szomszédságában természetesen bátran kóstolhattuk a fehér- és vörösborokat, miközben a szőlőtermesztésről – ők a Balaton mellett termesztenek –, a szüretről, a fajták kiválasztásáról, a nedű készítéséről számtalan érdekes, izgalmas dolgot árult el a borász, de közben az európai borászatokra, borkészítési vagy dugóhasználati szokásokra is kitért.

Ebben az esztendőben 10 hétvégén 18 helyszínen, alkalmanként akár több mint 40 programmal várják a borkedvelőket Budafokon. Valamint azokat is, ahogy elhangzott, akik remélhetően egy ilyen pincebarangolás során kedvelik meg a budafoki borokat. Tavaly debütált, és idén is folytatódik például a Pezsgő- és Borkóstoló Csapatjáték, amelyért azok is odavannak, akik ugyan nem értenek a borokhoz, de meginni szeretik azokat.

Szintén új programlehetőséget kínálnak a modern kiállítóteremben, képzőművészeti alkotások társaságában felszolgált Gourmet Borvacsorák, amelyeken szorosan összefonódik a gasztronómia, a kultúra és természetesen a bor. Számos korábbi partner, amely korábban csak egy-egy alkalommal kapcsolódott be a Budafoki Pincejáratba, mint például a Sauska Pincészet vagy a Magdolna Udvar, most már folyamatosan fogadja a vendégeket. Utóbbi azért különleges, mert a kerületi kulturális élet szerves részét alkotó olyan helyszínről van szó, amely helytörténeti kiállítótérként helyet ad a kerületi képzőművészek kiállításainak is.

Az idei szezonnyitó pincejárat március 4-én, szombaton indul, és ennek keretében lesz többek között vezetett pinceséta a Törley Pezsgőmanufaktúrában, több borászatban látogatás, kóstolás, gourmet borvacsora Észak-Macedónia boraival, vagy disznótoros és fánk a Seybold-Garab pincében, családbarát és lazább programok.

A részletes program, árak, jelentkezés a bornegyed.hu portálon érhető el.