Újraindulhat a concierge képzés az Alkotmány utcában

 2014. május 15. 16:02

Májusi találkozójukon a Bazilikát keresték fel a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének tagjai. Majd sokak egykori alma materében, az Alkotmány utcai főiskolán a concierge képzés újraindítási tervéről kaptak tájékoztatást.

Folytatva a márciusban megkezdett sorozatot, amikor a Zeneakadémiára látogattak el, május 14-én ismét egy kiemelt turisztikai célpontot, a Bazilikát tekintették meg az aranykulcsosok. Annak is egy különleges helyszínén, a templom karzatán kaptak egy minikocertet Virágh András orgonaművész előadásában

A program a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Alkotmány utcai épületében folytatódott, ahol Bártfai Endre adjunktus, egykor maga is szállodás, tájékoztatta az iskolapadba ismét beült kollégáit a concierge képzés újraindításának terveiről. A Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi főiskolán 1987 januárjában indult el a szállodaportásokat továbbképző International Concierge Institute (ICI) első, legendás évfolyama. A párizsi nemzetközi portásiskola budapesti fiókja 12 évig működött, hiányát az egész szállodaszakma érzi – fogalmazott Ungár Tamás, az Aranykulcs Egyesület elnöke. Újjáélesztésén fakultáció formájában már dolgoznak a BGF-en, ebben lelkes támogató partnerre találtak az aranykulcsosokban, akiket Bártfai Endre segítségül hívott a tananyag összeállításában.

Olyan tantárgyakra van szükség – mondta –, amelyek a mának szólnak. A szakember ennek szellemében szeretné átdolgozni – szintén gyakorló kollégái bevonásával – az általa írt Szállodai alapismeretek c. tankönyvet is, valamint ehhez a könyvhöz egy oktatófilmet készíteni, igazodva a fiatalok megváltozott tanulási szokásaihoz és erős vizuáliseszköz-igényéhez. A „hallgatók" soraiból felszólalók szavaiból kiderült, a gyakornoknak jelentkező diákoknál jelentős probléma a nyelvtudás hiánya, de sokszor a nem megfelelő hozzáállás, a valódi érdeklődés az, ami hiányzik belőlük.

Ungár Tamás a találkozón bejelentette, idén ősszel immár harmadik alkalommal ismét megrendezik az Országos Portásversenyt, valamint hamarosan elkészül az egyesület új, a mai igényeknek megfelelő honlapja. Megtudtuk, hogy a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége ajánlásával az Aranykulcs felvételét kérte a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalba, amire várják a választ.