Újranyílik a Hauer cukrászda

Forrás: Urbanista

 2017. július 17. 15:36

Augusztusban újranyílik a legendás Hauer cukrászda a budapesti Rákóczi úton – adta hírül az Urbanista blog.

A cukrászda üzlethelyiségét 2013 őszétől 280 millió forintért kínálta egy ingatlanforgalmazó, majd aztán új gazdája lett. A helyszínen járva kiderült: egyáltalán nincs olyan rossz állapotban az ingatlan, mint ahogy sokévnyi üresen állás után várható lett volna, nem szorult alapos átalakításokra, csak ráncfelvarrásra. A hatóság mindössze egyetlen új mosdó felszerelését kérte, amúgy semmit nem kellett változtatni vagy kicserélni az egyébként 1300 négyzetméteres, labirintusszerű, három szintes komplexumban.

Eredetileg 1890-ben nyílt ezen a helyen cukrászda, majd amikor néhány évvel később a tulajdonos, Kasselik Nándor meghalt, az özvegye hozzáment egy bizonyos Hauer Rezsőhöz, aki elképesztő ütemben fejleszteni kezdte a helyet. A cukrászdához uzsonnaterem, aztán egy csokoládé- és bonbonüzem kapcsolódott, és így tovább, ma már a Rákóczi úti bérház teljes alsó szintjét elfoglalja, beleértve a fedett belső udvart is. Itt egy hatalmas rendezvényterem működött évtizedeken keresztül egy lesüllyeszthető színpaddal. Az egyik oldalán található, egymásba nyíló „lakásokban" vannak a cukrászműhelyek, a különböző előkészítők, a másik oldalán díszes termek sorakoznak, a végén egy eldugott bárral.

Nyár végén nyitás

Fotó: index.hu/urbanista/

A Hauernek eddig nem nagyon volt szerencséje a rendszerváltás óta. 1991-ben tégláig lebontották az üzletet, majd egy évtizedre bezárták. 2002-ben ismét megnyitott a gyönyörűen felújított bolt, de csak néhány évre, hogy aztán végeláthatatlannak tűnő jogi viták miatt ismét bezárjon.

Az új tulajdonosok először is megszerezték a Hauer név használatát, és elhatározták hogy visszahozzák a régi cukrászda fényét. Természetesen helyben készítik majd a süteményeket két mestercukrász vezetésével, az áraik olyan 790 és 1000 forint között alakulnak. 590 lesz a capuccino, 490 a kávé, és persze lesz Hauer-krémes meg marcipános-ananászos sütemény is, mely a hely leghíresebb terméke volt egykor. Nyitás várhatóan augusztusban.