Minőségi ugrásra készül a Magyar Kempingszövetség

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. március 24. 19:28

A Magyar Kempingszövetség szezonnyitó szakmai konferenciát tartott tagjainak a Sárvári Gyógyfürdő VitalMed Hoteljének konferenciatermében. Idén új lendületet vettek, aktív tagságról, zöld működésről és minőségi ugrásról „álmodnak”.

„Mérföldkő a szövetség újjáélesztésében a mai rendezvény” – nyitotta meg a konferenciát Kisgyörgy Borbála, a Magyar Kempingszövetség elnöke. Elmondta: nagy tervekkel indultak neki 2023-nak, ennek pozitív eredményeit minden bizonnyal a kempingek is érezni fogják. A szakmai rendezvényre olyan előadókat hívtak meg, akik aktuális, a magyarországi kempinget érintő témákban tartottak előadásokat. A részvételre online is lehetőséget kínáltak, és nem csupán a szövetség tagjai a számára, hanem a magyar kempingszakma egészének.

A Magyar Kempingszövetség konferenciájának résztvevői

Fotó: turizmus.com

Kevés a minősített kemping

Az előadások sorát Madács Erika, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. kemping, üdülőháztelep és közösségi szálláshelyekért felelős irodavezetője nyitotta meg, aki a kempingek minősítésének rendszerébe, jogszabályaiba vezette be a résztvevőket, részletesen kitérve, melyek a minősítés megszerzésének lépcsőfokai. Elmondta, Magyarországon jelenleg 330 kemping működik – a honlapjuk szerint mindössze 30 rendelkezik minősítéssel, s ezek között is csak egy kapott öt csillagot. Beszélt a minősítéshez szükséges regisztrációról, technikai tudnivalókról, milyen feltételekkel kapja meg egy kemping a csillago(ka)t. Léteznek nem minősíthető kempingek, elsősorban a vizesblokkok, konyhai rész állapota miatt, ezeket az elriasztó eseteket fotókkal illusztrálta. Hangsúlyozta: rugalmasak a minősítési folyamat során, meghosszabbították a felújításokra rendelkező időt is, ám ha valakinek ez is rövid, akkor az érintett kérheti a minősítési procedúra lezárását, amíg nem végez a beruházással, majd újra elindíthatja a minősítés folyamatát. Az első minősítés minden kemping számára ingyenes.

 

Energiatakarékosság, online jelenlét, hulladékkezelés

Pap Kristóf Gyula, a Powerie Kft. ügyvezetője az energiatakarékosság lehetőségeiről, az alternatív energia előnyeiről beszélt. A lehetőségek széles palettán mozognak, a kempingek kérhetnek személyre szabott megoldásokat is, ám ezek általában komoly befektetést igényelnek.

A lakókocsi és lakóautó parcellák egyedi áramfogyasztásának mérési lehetősége természetesen felkeltette a résztvevők figyelmét, hisz a jelenleg alkalmazott átalánydíjnak hátulütői rendre lecsapnak, ezeket mindannyian ismerik. Az előadó elmondta, általában magának a rendszernek a kiépítése a drága. Amennyiben egy kemping kiszámlázza a vendégnek az elfogyasztott villanyáramot, akkor jogilag ő áramkereskedő, amire vélhetően nincs engedélye, ezért érdemes alaposan utána nézni a jogszabályoknak.

H. Horváth Orsolya, a Promo Zone Trend Kft. turisztikai és marketing szakértője részletesen beszélt a hatékony online jelenlét kiépítéséről, fontosságáról. A kis családi kempingeknek a Facebookot ajánlotta, és maximum még egyet, ellenkező esetben már nem lesz idejük a rendszeres feltöltésekre, a kérdésekre való válaszadásra. Prezentációjában kitért a követendő lépésekre, és elsőnek javasolta a Google Mapet. Felhívta a figyelmet az értékelésekre, mert ha egy kemping négy csillag alá süllyed, akkor nagy valószínűséggel a turisták elkerülik.

Mivel egy kemping hulladékgazdálkodása is gyakran okozhat problémákat, előadóként meghívták Dér Csabát, a Malagrow Kft. operatív vezetőjét, aki a felelősségteljes és hatékony hulladékkezelésről beszélt. Felhívta a figyelmet a hulladéktömörítő gépeikre, amelyek legalább negyedére csökkentik a mennyiséget, illetve létezik eszköz a 120-140 literes kukákban lévő szemét vagy a teli szemetes zsákok tömörítésére is. Jelezte, a kempingeket is érinti majd a 2024. január 1-jétől érvénybe lépő betétdíjas visszaváltás – üveg- és PET-palack, alumínium dobozok –,  ami új kihívást jelenthet számukra.

A konferencia zárásaként a házigazda és egyben elnökségi tag Zelles Zsolt, a Sárvár Gyógyfürdő Kft. stratégiai igazgatója és kollégái körbe vezették a résztvevőket a Thermál Campingben.

Zelles Zsolt beszél a Thermál Camping fejlesztéseiről, mellette Kisgyörgy Borbála szövetségi elnök

Fotó: turizmus.com

Kisgyörgy Borbála a Turizmus.com-nak elmondta: idén új lendületet vettek, aktív tagságról, zöld működésről és minőségi ugrásról „álmodnak”, de fókuszálnak a személyes kapcsolatokra. Nagyon fontosnak tartják a hazai tagság összekovácsolását és a tagtoborzást, jelenleg közel félszázan tartoznak a Magyar Kempingszövetséghez. Egyúttal megjegyezte: szomorú, amiért a kempingek kimaradtak az állami támogatásokból. Abban bízik, hogy összefogással érdekeiket is jobban tudják érvényesíteni.